""

 
!!!! PÉNZTÁRCABARÁT AJÁNLATOK !!!!
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK BULGÁRIÁRÓL

 

Bulgária Európa egyik legősibb állama, Európa és Ázsia összekötőjeként is szokták emlegetni, melyet történelme, vallása,építészete és konyhája is híven tükröz. A lakosság kb. 85%-a ortodox keresztény vallású, azonban jelentős számban élnek itt iszlám vallásúak is, elsősorban a betelepült törökök körében. Bulgária a Balkán varázslatos helye, ahol a kelet és a nyugat találkozik. Éppen ezért figyelemreméltó kulturális örökségekkel rendelkezik, melyek közel ezer éves múltra tekintenek vissza. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az ország 36 különböző történelmi- és kulturális rezervátuma és több, mint 40.000 emlékműve. Említésre méltók még templomai és kolostorai, melyek igen jó állapotban maradtak fenn az utókor számára. Ezek közül a leghíresebbek és turisták által leglátogatottabbak a rilai, bacskovoi, rozseri-i valamint az aladzsai kőkolostor. Bulgária bővelkedik az UNESCO világörökség részét képező látnivalókkal is, mint például a Szvestariban található trák sírhely, a Madarai Lovas, a Rila kolostor, Neszebár óvárosa, a bioszférás Szrebarna Rezervátum, valamint a Pirini Nemzeti Park. A legtöbb turistát azonban az ország keleti természetes határát képező Fekete-tenger vonzza, mely kb. 378 km hosszan terül el, lassan mélyülő, homokos partszakaszokkal, változatos és szemet gyönyörködtető dombokkal, lankánkkal és kis hegyekkel.


AZ ORSZÁG ALAPTERÜLETE: 110 994 km2

LAKOSSÁGA: 7 102 000 fő

FŐVÁROS: Szófia (1,5 millió lakos). A második legnagyobb város Várna (450.000 lakos)

ÁLLAMFORMA: köztársaság

HIVATALOS NYELV: bolgár. A turistaközpontokban általában beszélnek angolul is.

IDŐELTOLÓDÁS: a közép-európai időzónához ill. Magyarországhoz viszonyítva +1 óra

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: bolgár leva (BGN). 1 BGN= kb. 182 HUF (2021. februári érvényes árfolyam) bolgár leva = 100 sztotinka

ÉGHAJLAT, JELLEMZŐ KLÍMA: Bulgária éghajlata változatos, bár a legmeghatározóbb a kontinentális hatás. A tengerparton a nyár meleg, átlagos hőmérséklete 24-28°C, a Fekete-tenger hőmérséklete pedig 19-25°C között változik június és szeptember között. A tavasz a mérsékelt szárazföldi éghajlatra jellemzően alakul. A nyár forró és párás, Dél-Bulgáriában a nyári hőmérséklet a Földközi-tenger éghajlatához hasonlóan 28-30 C˚ körül mozog. Az ősz enyhe és kellemes. Télen a hőmérséklet 0 és -7 C˚ között mozog, csak nagyon ritka esetekben van ennél hidegebb. A legesősebb hónapok a május, október és a november.

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Bulgária 2007. január 1-től az Európai Unió tagja, így a legalább még 6 hónapig érvényes, új típusú, magyar személyi igazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Szerbián való áthaladás esetén is elegendő a személyi igazolvány (autóbuszos vagy egyéni utazás során). Az ideiglenes személyi igazolványt a bolgár hatóságok nem ismerik el úti okmányként, tehát azzal nem lehet beutazni az országba. 2001. december 1-től az ország területére tranzit-, vagy egyéb tartózkodási céllal belépő külföldieknek belépéskor kötelező betegség-, baleset és poggyászbiztosítással kell rendelkezniük!

OLTÁSOK: nem szükséges védőoltás.

MAGYARORSZÁG KONZULI KÉPVISELETE BULGÁRIÁBAN: 1000 - Sofia, ul. 6-ti. Septemvri 57., telefon: (00-359)-2-963-1135; (00-359)-2- 963-1136

BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE MAGYARORSZÁGON: 1062 Budapest, Andrássy út 115., telefon: +36 -1-322 0836

HÍVÁSOK INDÍTÁSA:
Magyarország hívószáma Bulgáriából: 00 36 vagy + 36.
Bulgária hívószáma Magyarországról: 00359…

SUN&FUN ÜGYELETI TELEFONSZÁM: 

Csak sürgős esetben, munkaidőn kívül hívható: 00 36 70 329 5102