""

 
!!!! PÉNZTÁRCABARÁT AJÁNLATOK !!!! !!!!!!!!!! (ALAPÁR 2 FŐ RÉSZÉRE) !!!!!!!!!!
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK BULGÁRIÁRÓL

 

Bulgária Európa egyik legősibb állama, Európa és Ázsia összekötőjeként is szokták emlegetni, melyet történelme, vallása,építészete és konyhája is híven tükröz. A lakosság kb. 85%-a ortodox keresztény vallású, azonban jelentős számban élnekitt iszlám vallásúak is, elsősorban a betelepült törökök körében. Bulgária a Balkán varázslatos helye, ahol a kelet és a nyugat találkozik. Éppen ezért figyelemreméltó kulturális örökségekkel rendelkezik, melyek közel ezer éves múltra tekintenek vissza. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az ország 36 különböző történelmi- és kulturális rezervátuma és több, mint 40.000 emlékműve. Említésre méltók még templomai és kolostorai, melyek igen jó állapotban maradtak fenn az utókor számára. Ezek közül a leghíresebbek és turisták által leglátogatottabbak a rilai, bacskovoi, rozseri-i valamint az aladzsai kőkolostor. Bulgária bővelkedik az UNESCO világörökség részét képező látnivalókkal is, mint például a Szvestariban található trák sírhely, a Madarai Lovas, a Rila kolostor, Neszebár óvárosa, a bioszférás Szrebarna Rezervátum, valamint a Pirini Nemzeti Park. A legtöbb turistát azonban az ország keleti természetes határát képező Fekete-tenger vonzza, mely kb. 378 km hosszan terül el, lassan mélyülő, homokos partszakaszokkal, változatos és szemet gyönyörködtető dombokkal, lankánkkal és kis hegyekkel.


AZ ORSZÁG ALAPTERÜLETE: 110 994 km2

LAKOSSÁGA: 7 102 000 fő

FŐVÁROS: Szófia (1,5 millió lakos). A második legnagyobb város Várna (450.000 lakos)

ÁLLAMFORMA: köztársaság

HIVATALOS NYELV: bolgár. A turistaközpontokban általában beszélnek angolul is.

IDŐELTOLÓDÁS: a közép-európai időzónához ill. Magyarországhoz viszonyítva +1 óra

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: bolgár leva (BGN). 1 BGN= kb. 165 HUF (2018. októberben érvényes árfolyam) bolgár leva = 100 sztotinka

ÉGHAJLAT, JELLEMZŐ KLÍMA: Bulgária éghajlata változatos, bár a legmeghatározóbb a kontinentális hatás. A tengerparton a nyár meleg, átlagos hőmérséklete 24-28°C, a Fekete-tenger hőmérséklete pedig 19-25°C között változik június és szeptember között. A tavasz a mérsékelt szárazföldi éghajlatra jellemzően alakul. A nyár forró és párás, Dél-Bulgáriában a nyári hőmérséklet a Földközi-tenger éghajlatához hasonlóan 28-30 C˚ körül mozog. Az ősz enyhe és kellemes. Télen a hőmérséklet 0 és -7 C˚ között mozog, csak nagyon ritka esetekben van ennél hidegebb. A legesősebb hónapok a május, október és a november.

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Bulgária 2007. január 1-től az Európai Unió tagja, így a legalább még 6 hónapig érvényes, új típusú, magyar személyi igazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Szerbián való áthaladás esetén is elegendő a személyi igazolvány (autóbuszos vagy egyéni utazás során). Az ideiglenes személyi igazolványt a bolgár hatóságok nem ismerik el úti okmányként, tehét azzal nem lehet beutazni az országba. 2001. december 1-től az ország területére tranzit-, vagy egyéb tartózkodási céllal belépő külföldieknek belépéskor kötelező betegség-, baleset és pogygyászbiztosítással kell rendelkezniük!

OLTÁSOK: nem szükséges védőoltás.

MAGYARORSZÁG KONZULI KÉPVISELETE BULGÁRIÁBAN: 1000 - Sofia, ul. 6-ti. Septemvri 57., telefon: (00-359)-2-963-1135; (00-359)-2- 963-1136

BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE MAGYARORSZÁGON: 1062 Budapest, Andrássy út 115., telefon: +36 -1-322 0836

HÍVÁSOK INDÍTÁSA:
Magyarország hívószáma Bulgáriából: 00 36 vagy + 36.
Bulgária hívószáma Magyarországról: 00359…

SUN&FUN ÜGYELETI TELEFONSZÁM: 

Csak sürgős esetben, munkaidőn kívül hívható: 00 36 70 329 5102