""

 
!!!! PÉNZTÁRCABARÁT AJÁNLATOK !!!!
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

Miért éppen Bulgária?


Bulgária közelsége; aranyszínű, finomhomokos tengerpartja, múltbéli kultúrája, csodálatos természeti környezete és ízletes, a szomszédos országok gasztronómiáját is magába olvasztó konyhája által igyekszik évről évre nagyobb szeletet hasítani Európa nyaraló turizmusából. Magyarországról is évről-évre egyre többen keresik és fedezik fel az öreg kontinens egyik legősibb államát.

Kép00001.jpg

A „kellemes csalódások országa”. Így jellemzi magát a Balkán-félsziget keleti részén fekvő Bulgária. Éppen ezért tekintsünk rá lehetséges nyaraló helyszínként, hiszen mind a - talán legnépszerűbb – Naposparton, vagy a bourgas-i repülőtértől északkeletre fekvő Pomorie-Neszebár-Elenite városok egyikén remekül érezhetjük magunkat. Érdemes bebarangolni Neszebár és Szozopol utcácskáit, vagy megcsodálni a Stara Platina hegy körüli vidéket. Az említett két város, Neszebár és Szozopol keleties, mégis mediterrán hangulatú; utcáikat ódon faházak övezik. Várna és Szófia szebbnél-szebb ortodox templomokkal és színes ikonosztázokkal várnak minket, míg Kazanlak, a rózsaolaj városa szebbnél szebb látnivalókkal csalogat.

Az ország, elhelyezkedésének köszönhetően mindenből a legjobbat nyújtja. Egybeolvad itt a balkáni, a hellén és a török kultúra, történelmén ógörögök, trákok, rómaiak, bizánciak, bolgárok és ottománok hagyták kezük nyomát.

Ha erre a vidékre érkezünk, semmiképpen sem hagyhatjuk ki a programok közül Kazanlak városának meglátogatását. A fakultatív utazás során látogassunk el a trákiai sírokhoz a Tyulbetto Dombon, ahol időutazást tartunk a K.e. 3-4. századba. A sírok 1979 óta a Természeti Örökségi lista tagjai és az UNESCO világörökség része. Ezek közül az egyik legszebb és legismertebb a Kosmatka sírhely, mely III. Seuthes trák fejedelemnek állít emléket. Szintén kihagyhatatlan a Rózsa Múzeum, ahol kipróbálhatjuk az olaj esszenciákat és még a rózsaolaj készítés folyamatába is beleshetünk.

Shipka falujának meglátogatása is megéri az időt. Ahogy megérkezünk a faluba, már messziről látni lehet a Shipka Emléktemplom arany, zöld és rózsaszín kupolájának csillogását. A hatalmas műemléktemplom Krisztus születését szimbolizálja, és a történelmi Szent Nicholas hegy lábánál áll. Itt harcolták ki 1877-ben a bolgár függetlenséget. A templom a 17. század orosz templomépítészet stílusjegyeit viseli magán és összesen 17 harangot rejt a tornya.

Etara egy tipikus iparművészeti bolgár falu, mely ujjá éledt hamvaiból és most hűen tükrözi a 150 évvel ezelőtti falusi életet. A szűk kis utcácskák, macskaköves utak, vízimalom, olajlámpások, az óratorony és a régi házak varázsolják igazán hangulatossá. Bulgáriát tehát érdemes újra felfedezni, hisz kifogyhatatlan élmények tárháza ez a vidék.