""

 
!!!! PÉNZTÁRCABARÁT AJÁNLATOK !!!!
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK ÉSZAK-CIPRUSÓL

 

AZ ORSZÁG ALAPTERÜLETE: 3.355 km², amely Ciprus szigetének kb 36%-át teszi ki.

LAKOSSÁGA: kb. 300.000 fő. Közülük 66% törökországi török, 33% török ciprióta és 1% egyéb nemzetiségű.

FŐVÁROS: Lefkosa (Nicosia)

ÁLLAMFORMA: parlamentáris köztársaság.

HIVATALOS NYELV: török. A helyiek a ciprusi egyik helyi nyelvjárást, valamint sokan az angolt is beszélik.

IDŐELTOLÓDÁS: a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az eltérés.(pl.: ha Magyarországon 09.00 óra van, akkor Észak-Cipruson 10.00 óra van).

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: Észak-Ciprus pénzneme a török líra. (1 TRY = kb. 41,5 HUF, 2021. februári érvényes árfolyam), de az üdülőhelyeken euróval, amerikai dollárral és angol fonttal is fizethetünk, de a váltás miatt ebben az esetben kicsivel magasabb árat kell fizetnünk. A bankok pénztárai általában 08:00-14:30 óra között tartanak nyitva, vasárnap zárva vannak. A pénzváltó irodákban, bankfiókokban és szinte minden szállodai recepción lehet pénzt váltani. A váltókban kapott nyugtákat ajánlott megtartani a hazautazásig.

ÉGHAJLAT, JELLEMZŐ KLÍMA: Észak-Cipruson kellemes mediterrán éghajlattal találkozunk. A nyár hosszú, meleg és száraz, május közepétől október közepéig tart. Júliusban és augusztusban napközben nem ritka a 40 fok körüli hőmérséklet. A tél enyhe, néha esők előfordulnak, decembertől februárig tart. A nyár és a tél között rövid tavasz és ősz színesíti az éghajlatot.

OLTÁSOK: Nincs előírt kötelező védőoltás. A javasolt oltásokkal kapcsolatosan tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán, www.oek.hu.

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: útlevél, mely a kiutazás napjától számítva min. 180 napig érvényes, vagy a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvánnyal. Irodánk az utazáshoz az útlevél használatát javasolja. A gyermekek számára külön útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken, vagy az utazási irodákban. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik. 

A repülőgép Dalamanban (Törökország) technikai leszállást tesz oda-és visszaúton is, ahol a dalamani utasok ki- illetve beszállnak. Az Észak Ciprusra tartó utasoknak ezalatt a repülőgépen kell várakozniuk (kb. 50 perc).

MAGYARORSZÁG KONZULI KÉPVISELETE ÉSZAK-CIPRUSON: 

Cipruson ideiglenesen (nyaralás) jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén forduljanak Magyarország nicosiai tiszteletbeli konzuljához (Ciprus, 11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia, tel: +357 22 588 00, + 357 22588 128 – kizárólag angol nyelven!), vagy az athéni magyar Nagykövetséghez, illetve sürgősségi esetben annak mobiltelefon-ügyeletéhez. (Görögország, Athén, Vasilios Konstantinou 38, Pangrati (kerület) 11635. Ügyeleti telefonszám: +30 6948 601 793).

DIPLOMÁCIAI KÉPVISELET: Hivatalos diplomáciai képviselet nincs Magyarország és Észak-Ciprus között.

HÍVÁSOK INDÍTÁSA:

Magyarország hívószáma Észak-Ciprusról: 00 36 vagy +36

Észak-Ciprus hívószáma Magyarországról 00 90 vagy +90

Észak-Cipruson a Telekomos, 30-as és a Telenoros, 20-as előfizetések esetében a szolgáltatás egyáltalán nem működik.
 

SUN & FUN ÜGYELETI TELEFONSZÁM:

Csak sürgős esetben, munkaidőn kívül hívható: 00 36 70 329 5102

 

10 érv, hogy Észak-Ciprust válasszuk:

1. Az országba való belépéskor érdemes a pecsétet az útlevél helyett egy fehér papírra kérni. Ez egy bevett gyakorlat, mely egy legközelebbi esetleges görögországi utazás során megkíméli a beutazót az emiatt felmerülő kellemetlenségektől.

2. Legfrisebb kutatások alapján Ciprus a Földközi-tenger térségének legbiztonságosabb szigete.

3. Észak-Ciprus meglátogatásával az oda érkező EU állampolgároknak lehetőségük van két országot is megismerni, ugyanis Nicosia piacán keresztül korlátozás nélkül lehet átsétálni Dél-Ciprusra. Ezáltal Nicosia is egyedülálló, ugyanis ez az egyetlen olyan település a világon, mely két ország fővárosa is egyszerre.

4. Az EU szabályozás Észak-Ciprusra is hatással van, ugyanakkor a hivatalos pénznem a török líra. Az árak megegyeznek a törökországi árakkal kivéve az alkoholt, ezen termékek ugyanis harmadáron érhetőek el a Törökországban megszokottakhoz képest.

5. Észak-Ciprus a Földközi-tenger legzöldebb szigete.

6. Az ország 70%-a történelmi hagyaték, ezen kívül óriási területű érintetlen tengerpartok várják az oda utazókat.

7. Az ország gyakorlatilag orosz turistáktól mentes.

8. Észak-Cipruson a jól megszokott török, magas színvonalú szolgáltatás vár mindenkit.

9. A szigeten nincs nehézipar, ezért kimagaslóan friss a levegő. Mindamellett, hogy ez a tény is a pihentető kikapcsolódást segíti elő, Ciprus északi tengerpartjain kifejezetten sűrűn lehet találkozni a tojásaikat lerakni készülő tengeri teknősökkel.    

10. A sziget ősidők óta kereskedelmi központnak számított, ezért egyedülállóan sokszínű kulturális örökséggel büszkélkedhet.