""

 
  • Minamark Hotel Hurghada

    HUF/fő/7 Éj 100 074 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.10.01
  • Long Beach (Ex. Hilton)

    HUF/fő/7 Éj 178 870 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Sphinx Aqua Park Resort

    HUF/fő/7 Éj 96 018 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Sunny Days El Palacio

    HUF/fő/7 Éj 112 786 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Jaz Makadi Saraya Palms

    HUF/fő/7 Éj 191 350 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Jaz Aquamarine Resort

    HUF/fő/7 Éj 202 790 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Jaz Aquaviva

    HUF/fő/7 Éj 211 110 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Steigenberger Al Dau Beach

    HUF/fő/7 Éj 299 510 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Jaz Makadi Oasis Resort

    HUF/fő/7 Éj 167 161 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Jaz Makadina

    HUF/fő/7 Éj 231 910 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • The Westin Soma Bay Golf Resort & Spa

    HUF/fő/7 Éj 248 550 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
  • Nubia Aqua Beach Resort

    HUF/fő/7 Éj 135 190 HUF

    ALL INCLUSIVE
    2018.09.24
!!!!!!!!! LAST MINUTE AJÁNLATOK !!!!!!!! <<<< ALAPÁR 2 FŐ RÉSZÉRE >>>>
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

A gasztronómiáról általában


Az egyiptomi konyha és gasztronómia kultúrája és művészete is az ókorra nyúlik vissza. A mai egyiptomiak mindennapi ételeinek egy részét már a fáraók idejében is ismerték és fogyasztották. A későbbi idők folyamán az egyiptomiak konyhaművészetére nagy hatást gyakorolt a görög, a római és a perzsa kultúra is. Az ország étkezési szokásait nagyban befolyásolja az iszlám vallás, mely új szokásokat és szabályokat vitt a gasztronómiába. Az egyiptomi arabokra jellemző, hogy több rizst fogyasztanak, mint a többi afrikai országban, ahol rizs helyett inkább a kuszkuszt részesítik előnyben. Étkezési szokásaikat leginkább a sokféleség és a kötetlenség jellemzi. Előszeretettel fogyasztanak marha-, kecske-, bárányhúst és különböző szárnyasokat (jellegzetességük: galambhús), halat, zöldségek közül: padlizsánt, retket, uborkát, vörös- és fokhagymát, póréhagymát, babféléket, szezonális zöldségeket. Sok ételük alapanyagai között megtalálhatjuk a sajtot és a mézet. Az egyiptomiak sokféle gyümölcsöt is fogyasztanak. A szezonális gyümölcsökön kívül szinte mindig kerül az asztalra görögdinnye, datolya, füge, gránátalma, mandula és szőlő. 

Kenyérfélék, pékáruk, evőeszköz hiánya

Az egyiptomiak rengeteg kenyérfélét fogyasztanak. Legjellegzetesebb pékárujuk a búzából készült, pita-szerű kenyér, melyet a nap bármely szakában, bármely étkezésénél minden ételhez kínálnak és fogyasztanak. A kenyeret gyakran evőeszköz helyett is használják, így az arab világban ne lepődjünk meg, ha nem kapunk evőeszközt. Ilyenkor nyugodtan tunkolhatjuk vagy megtölthetjük kenyerünket. Amennyiben nem tálalnak evőeszközt, úgy a kenyéren kívül szigorúan csak jobb kezünket használhatjuk az étel elfogyasztásához. A kenyéren kívül még rengeteg féle pékáruval találkozhatunk, így zsemlefélékkel, kiflikkel és további, válozatos és ízletes kenyérfélékkel. A pékárukat minden étkezés mellé nagy választékban kínálják és fogyasztják.

Kávé, tea, vízipipa (shisa)

Mint az arab és keleti világok legtöbbjében, úgy Egyiptomban is nagy hagyománya van a kávé és tea fogyasztásának. A kávét és a teát is erősebben fogyasztják, mint ahogyan az nálunk megszokott. Az éttermekben, bárokban és szállodákban általában instant kávét szolgálnak fel, azonban érdemes betérni egy igazi helyi kávézóba, ahol megkóstolhatjuk az eredeti, erős, főzött arab kávét is. A kávét a legtöbben cukor nélkül (száda) isszák, ám lehet kérni félédesen (matbota) vagy cukorral (ziáda) is. Az egyiptomiak legtöbbször mentateát isznak, mely leforrázott friss mentalevélből és feketeteából készül, különleges frissítő ital. Ezekben a helyi kávézókban és az utcákon is gyakran láthatunk helyi férfiakat vízipipázni. A shisa hozzátartozik az arab kultúrához, melyet általában a szállodákban is kipróbálhatunk. A vízipipát különböző ízesített dohánnyal készítik el. Legleterjedtebb az almás és a mentás dohány, de megkóstolhatunk egyéb gyümölcsös, kólás vagy akár kávés dohányt is.

Édességek

Az étkezések végén Egyiptomban sokféle édesség kerül az asztalra, sütemények, torták. Az édességek sokkal édesebbek, mint ahogyan mi készítjük őket. Legnépszerűbb édességük, az itthon is ismert mézes baklava, melyet dióval, mandulával vagy pisztáciával készítenek.

Italok

Az arab kultúrában a vallásnak megfelelően, általában nem fogyasztanak alkoholos italokat. Ritkábban esetleg sört vagy bort isznak, melyet –az itthoni szokásoktól eltérően- datolyából készítenek. Mivel az országban az iszlám vallás nem engedélyezi az alkoholos italok fogyasztását, így speciális italuk nincs, ám nagyon finom ánizs pálinkákat készítenek. A vallási kultúra értelmében a legtöbb boltban nem árulnak alkoholos italokat.