""

 
 • Jaz Aquaviva

  HUF/fő/7 Éj 177 429 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.06.09
 • Jaz Makadi Saraya Resort

  HUF/fő/7 Éj 154 770 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.06.09
 • Stella Di Mare Beach Resort & Spa

  HUF/fő/7 Éj 132 604 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.06.09
 • Ali Baba Palace

  HUF/fő/7 Éj 141 079 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.08.25
 • Steigenberger Al Dau Beach

  HUF/fő/7 Éj 338 990 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.10.06
 • Premier Le Reve Hotel & SPA

  HUF/fő/7 Éj 258 018 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.06.09
 • Tropitel Sahl Hasheesh

  HUF/fő/7 Éj 175 131 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.06.09
 • Amwaj Blue Beach

  HUF/fő/7 Éj 115 990 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.06.09
 • Three Corners Sunny Beach Resort

  HUF/fő/7 Éj 127 250 HUF

  ALL INCLUSIVE
  2019.06.09
!!!!!!!!! LAST MINUTE AJÁNLATOK !!!!!!!! <<<< ALAPÁR 2 FŐ RÉSZÉRE >>>>
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

A gasztronómiáról általában


Az egyiptomi konyha és gasztronómia kultúrája és művészete is az ókorra nyúlik vissza. A mai egyiptomiak mindennapi ételeinek egy részét már a fáraók idejében is ismerték és fogyasztották. A későbbi idők folyamán az egyiptomiak konyhaművészetére nagy hatást gyakorolt a görög, a római és a perzsa kultúra is. Az ország étkezési szokásait nagyban befolyásolja az iszlám vallás, mely új szokásokat és szabályokat vitt a gasztronómiába. Az egyiptomi arabokra jellemző, hogy több rizst fogyasztanak, mint a többi afrikai országban, ahol rizs helyett inkább a kuszkuszt részesítik előnyben. Étkezési szokásaikat leginkább a sokféleség és a kötetlenség jellemzi. Előszeretettel fogyasztanak marha-, kecske-, bárányhúst és különböző szárnyasokat (jellegzetességük: galambhús), halat, zöldségek közül: padlizsánt, retket, uborkát, vörös- és fokhagymát, póréhagymát, babféléket, szezonális zöldségeket. Sok ételük alapanyagai között megtalálhatjuk a sajtot és a mézet. Az egyiptomiak sokféle gyümölcsöt is fogyasztanak. A szezonális gyümölcsökön kívül szinte mindig kerül az asztalra görögdinnye, datolya, füge, gránátalma, mandula és szőlő. 

Kenyérfélék, pékáruk, evőeszköz hiánya

Az egyiptomiak rengeteg kenyérfélét fogyasztanak. Legjellegzetesebb pékárujuk a búzából készült, pita-szerű kenyér, melyet a nap bármely szakában, bármely étkezésénél minden ételhez kínálnak és fogyasztanak. A kenyeret gyakran evőeszköz helyett is használják, így az arab világban ne lepődjünk meg, ha nem kapunk evőeszközt. Ilyenkor nyugodtan tunkolhatjuk vagy megtölthetjük kenyerünket. Amennyiben nem tálalnak evőeszközt, úgy a kenyéren kívül szigorúan csak jobb kezünket használhatjuk az étel elfogyasztásához. A kenyéren kívül még rengeteg féle pékáruval találkozhatunk, így zsemlefélékkel, kiflikkel és további, válozatos és ízletes kenyérfélékkel. A pékárukat minden étkezés mellé nagy választékban kínálják és fogyasztják.

Kávé, tea, vízipipa (shisa)

Mint az arab és keleti világok legtöbbjében, úgy Egyiptomban is nagy hagyománya van a kávé és tea fogyasztásának. A kávét és a teát is erősebben fogyasztják, mint ahogyan az nálunk megszokott. Az éttermekben, bárokban és szállodákban általában instant kávét szolgálnak fel, azonban érdemes betérni egy igazi helyi kávézóba, ahol megkóstolhatjuk az eredeti, erős, főzött arab kávét is. A kávét a legtöbben cukor nélkül (száda) isszák, ám lehet kérni félédesen (matbota) vagy cukorral (ziáda) is. Az egyiptomiak legtöbbször mentateát isznak, mely leforrázott friss mentalevélből és feketeteából készül, különleges frissítő ital. Ezekben a helyi kávézókban és az utcákon is gyakran láthatunk helyi férfiakat vízipipázni. A shisa hozzátartozik az arab kultúrához, melyet általában a szállodákban is kipróbálhatunk. A vízipipát különböző ízesített dohánnyal készítik el. Legleterjedtebb az almás és a mentás dohány, de megkóstolhatunk egyéb gyümölcsös, kólás vagy akár kávés dohányt is.

Édességek

Az étkezések végén Egyiptomban sokféle édesség kerül az asztalra, sütemények, torták. Az édességek sokkal édesebbek, mint ahogyan mi készítjük őket. Legnépszerűbb édességük, az itthon is ismert mézes baklava, melyet dióval, mandulával vagy pisztáciával készítenek.

Italok

Az arab kultúrában a vallásnak megfelelően, általában nem fogyasztanak alkoholos italokat. Ritkábban esetleg sört vagy bort isznak, melyet –az itthoni szokásoktól eltérően- datolyából készítenek. Mivel az országban az iszlám vallás nem engedélyezi az alkoholos italok fogyasztását, így speciális italuk nincs, ám nagyon finom ánizs pálinkákat készítenek. A vallási kultúra értelmében a legtöbb boltban nem árulnak alkoholos italokat.