""

Egyesült Arab Emirségek – A világ egyik leggyorsabban fejlődő és luxusszállodákban kétségkívül a leggazdagabb ország. Ez az igazán különleges és sok szempontból még zárt arab kultúra néhány év alatt a sivatagból nőtte ki magát. Hatalmas metropoliszai, csillogó és modern bevásárlóközpontjai, különleges építészete, a luxuskategóriánál is magasabb színvonalat képviselő szállodái érdekes ötvözetét mutatják be az arab kultúra és az iszlám vallás szigorú szabályainak. Az emirátusok három nagy régióra oszthatóak fel: az északi emirátusok, a dubai emirátus, az Abu Dhabi emirátusok, valamint Fujairah és a keleti part.

Az ország alapterülete: kb. 82.880 km2

Lakossága: kb. 4,5 millió fő

Főváros: Abu Dhabi

Hivatalos nyelv: az arab, de mindenhol beszélik az angolt, a perzsát és a hindit.

Időeltolódás: a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva az év nagy részében +3 óra, azonban egyes időszakokban csak +2 óra az eltérés a hazai időszámításhoz képest.

Hivatalos fizetőeszköz: a dirham, rövidítése (AED / Dh). A Dirham árfolyama a magyar Forinthoz (HUF) viszonyítva stabil, 1 AED kb. 55 HUF-nak felel meg.

Éghajlat, jellemző klíma: Az ország éghajlata száraz kontinentális, melynek jellemzője a hosszú forró nyár és az enyhe tél, valamint a nappali és éjszakai hőingadozás. Az év legnagyobb részében süt a nap és nagyon meleg van, nyáron az átlaghőmérséklet 40 Celsius fok körül alakul. A téli szezonban kellemes tavaszi és kora nyári napok jellemzőek 25 Celsius fokos átlaghőmérséklettel. A téli szezonban ritkábban előfordulhatnak esős napok is. A keleti part mentén húzódó hegység mentén szárazabb és hűvösebb a levegő.

Földrajz: A Közel-Keleti, olajban gazdag ország, Délnyugat-Ázsiában, az Arab-Félsziget délkeleti részén fekszik. Az emirátusokat hét emírség alkotja, Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharja, Umm Al Quaywayn. Nyugatról Quatar, délnyugatról Szaúd-Arábia, keletről Omán, északkeletről a Perzsa-öböl, nyugatról pedig az Omán-öböl határolja. Területének legnagyobb részét a Szaúdi Sivatag teszi ki. Két leghíresebb oázisa a Liwa és az Al-Buraimi oázis.

Oltások: Nincs előírt kötelező védőoltás. A javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán.

Beutazáshoz szükséges dokumentumok magyar állampolgárságú utasaink részére: Az Egyesült Arab Emirátusok területére csak érvényes útlevéllel lehet belépni. Az útlevélnek, a hazautazástól számított további, legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Belépéskor az útlevelek érvényességét szigorúan ellenőrzik. Az Emirátusok területére nem léphet be az, akinek az útlevelében Izraeli pecsét van. Ezt a szabályt a belépéskor nagyon szigorúan veszik.  A gyermekek számára külön útlevél szükséges. A fenti beutazási feltételek magyar állampolgárokra vonatkoznak. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken.

Hívások indítása:

Magyarország hívószáma az Egyesült Arab Emirátusokból 00 36 …

Az Egyesült Arab emirátusok hívószáma Magyarországról 00 971 …

Borravaló: A borravaló vagy „baksis” fizetése, mint minden arab országban, az Emírségekben is elterjedt. Azonban itt csak a szolgáltatások után szokás borravalót hagyni (pl. taxisoknak a kiszálláskor, a szállodai személyzetnek a kijelentkezéskor, stb.). Egyes éttermekben a borravaló már bele van számítva az árakba, azonban ezeket minden esetben feltűntetik az étlapon. A borravaló általános mértéke, az ár kb. 10-15%-a.

Áramellátás: az áramellátás 220 V, mely megegyezik az európai normával, azonban az aljzatok gyakran eltérőek az európai szabványtól, így átalakító használatára szükség lehet.

Biztonság: a turisták által látogatott területeken és az emirátusok egész területén jó a közbiztonság. A zsúfolt bevásárlóközpontokban, illetve a nagyvárosok külterületein, továbbá a tömegközlekedési eszközökön azonban érdemes fokozottan figyelni az értékeinkre.

Egészség: Ha utazásuk során orvosi ellátásra szorulnának, mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a biztosítótársaságukkal. A biztosítótársaság tud tájékoztatást adni arról, hogy a helyszínen melyik orvos fogadja el az adott biztosítási kötvényt. Ebben az esetben a helyszínen az ellátásért nem kell fizetni, egyéb esetekben utólag a biztosító hatáskörébe tartozik a költségek megtérítésének elbírálása. A csecsemőknek külön biztosítást kell kötni, erről érdeklődjenek az utazási irodákban.                                                                                                                                

Éjszakai élet: A szállodák területén, vagy közvetlen közelében bárok, klubok és szórakozóhelyek lehetnek. Előfordulhat, hogy főleg a nagyvárosokban és a városközponti szállodák esetében az éjszakai nyugalom nem zavartalan. A nagyvárosok egyes negyedeiben több szórakozóhely és bár található.

Közlekedés: A turisták által leggyakrabban használt közlekedési eszköz a taxi. A taxik kedvező tarifákkal dolgoznak, taxiórás rendszerben, mely az árat dirhamban mutatja. A nagyvárosokban gyakran alakulnak ki forgalmi dugók, melyek akár órákkal is meghosszabbíthatják az utazást, így ilyen esetekben érdemes a tömegközlekedést választani, mely nagyon jól kiépített, modern, olcsó és gyors alternatíva a közlekedésre. Az emirátusok között gyorsan és kényelmesen utazhatunk a helyi távolsági buszokon. Egyes szállodák shuttle közlekedtetnek a városközpontokba, egyes esetekben pedig Dubaiba, erről a szállodák recepciójánál érdeklődhetnek, illetve a szállodaleírásokban is feltüntetjük ezeket.

Pénzváltás: Pénzváltásra szinte minden szállodában van lehetőség, illetve a bankfiókokban és pénzváltó irodákban is biztonságosan lehet váltani EUR-t vagy USD-t helyi dirhamra. Bankkártyát a legtöbb szállodában, magasabb kategóriájú étteremben, nagyobb bevásárlóközpontokban elfogadnak. A legtöbb bankautomata készpénz felvétele esetén dirhamot adnak ki.

Ruházat: Az év legnagyobb részében az Emirátusokban nagyon meleg van, ezért javasoljuk, hogy könnyű nyári ruhákat, napszemüveget, valamint kalapot/sapkát/kendőt a nap ellen mindig vigyenek magukkal. A napközbeni meleg után a klimatizált helyiségek, a kiránduló- és transzferbuszok, ill. az esték hűvösnek tűnhetnek, így csomagoljanak hosszú ruhákat, könnyű pulóvert is. Kérjük, vegyék figyelembe az ország vallásából adódó öltözési szokásokat, mely szerint kerülendő a kihívó öltözet, nőknél a miniszoknya és a nagyon rövid sortok. Bizonyos helyekre, csak megfelelő öltözetben (fedett vállak és térdek) lehet belépni. A szállodákban, az egyes éttermekben és étkezéseknél külön előírások szabályozhatják az öltözéket. Kérjük, tájékozódjanak az alkalomhoz illő viseletről a szállodákban és az éttermekben! Az egyesült Arab Emírségekben szigorúan tilos a nudizmus és a monokini, még a szállodák saját tengerpartján és a medencék körül is!

 

Strandok: Az Emirátusok partvonalai jellemzően homokos partszakaszok, azonban egyes részeken kavicsos partok is előfordulhatnak. Az adott part minőségéről a szállodaleírásokban tájékozódhatnak.

Víz: Az Emirátusok területén a csapvíz iható, ám fogyasztása mégsem ajánlott. A vizet tisztított/sótlanított tengervízből állítják elő, így annak íze egy kissé kénes. Az Emirátusok területén saját ásványvizet palackoznak, mely nagyon kedvező áron kapható a boltokban, bárokban és szállodákban.

Alkoholfogyasztás: Kérjük, vegyék figyelembe a vallási okok miatti eltérő alkoholfogyasztási szokásokat. Az emirátusok területén alkoholt csak a szállodákban, nagyobb éttermekben, valamint egyes bárokban és szórakozóhelyeken szolgálnak fel. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy Sharja-ban teljes alkoholtilalom van, így ott még a szállodákban, éttermekben és bárokban sem lehet alkoholt, valamint vízipipát kapni. Kérjük, hogy mellőzzék az alkoholfogyasztást nyilvános helyeken, valamint muszlimok előtt.

Autókölcsönzés: A helyi közlekedési morál és vezetési stílus csak kicsiben tér el az itthon, illetve Európában megszokottól. Mielőtt autót bérelnének, mindenképpen informálódjanak a helyi szokásokról. Autóbérlés esetén szükség van nemzetközi jogosítványra, a legtöbb esetben dombornyomott hitel- vagy bakkártyára, valamint teljes körű biztosításra, mely megkötése kötelező a legtöbb autókölcsönzésnél. A külön biztosítás megkötése abban az esetben is ajánlott, ha azt az autókölcsönző nem teszi kötelezővé. A legtöbb főút aszfaltozott, jó minőségű és jól kiépített, ám egyes szakaszok használatáért fizetni kell.