""

 
!!!! PÉNZTÁRCABARÁT AJÁNLATOK !!!!
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

INFORMÁCIÓK AZ ÜDÜLŐHELYEKRŐL (ÉSZAK-CIPRUS)

terkep_ciprus-2.png

 

Több mint 10 ezer éves történelmi és kulturális örökségével, sok napsütéssel, gyönyörű tengerpartokkal és lenyűgöző szépségű, érintetlen természeti kincseivel várja Észak-Ciprus az ide látogatókat.

A történelmi emlékek iránt érdeklődők megtalálják számításukat a szemet gyönyörködtető gótikus építményekben, mint a Bellapais Apátság Kyreniában, amely a Földközi-tenger térségének egyik legszebb építészeti remeke, vagy Famagustában a Szent Miklós katedrálisként és Lala Mustafa pasa mecsetjeként is ismert épületben, amely előtt a sziget legöregebb fája áll. A Besparmak (Öt ujj) hegyláncai között 3 kastély is megbúvik. Közülük talán a legérdekesebb a 10. századból származó Szent Hilarion, amely Walt Disney-t is megihlette, hiszen ennek a kastélynak a mintájára rajzolták meg a „Hófehérke és a hét törpe” kastélyát. Megtapasztalhatjuk a történelem leheletét az ókori görög klasszikus korból származó Salamis és Soli ősi városaiban, vagy Gazimagusa (Famagusta) középkori fellegvárában, amely az UNESCO világörökség része, de Lefkosa (Nicosia) városa is érdemes egy hosszabb látogatásra, amelyet a velencei időkből származó lenyűgöző városfal ölel körül.

A természetrajongók különleges és gazdag növényvilággal, csodás orchideákkal, mintegy 1600 őshonos növénnyel, olajligetekkel, szentjánoskenyérfákkal, eukaliptuszokkal, akácosokkal, különböző fenyőfajtákkal, karcsú ciprusokkal - hegyvidékekkel és végtelen hosszúságú homokos partokkal találkoznak itt. A ritka és védett teknősfaj, az álcserepes teknős Észak-Cipruson az Alagadi Beach, a Golden Beach és az Akdeniz Beach partszakaszait látogatja, a szelíd, szabadon sétáló ciprusi csacsik pedig annyira népszerűek a turisták körében, hogy szinte már jelképpé váltak. Megtapasztalhatjuk itt az évszázadok óta változatlan falusi élet élményeit, a mennyei gyümölcsöket és zöldségeket, és a különleges házi készítésű ételeket, a kemencében sült kebapot, a ciprusi sajtot (halloumi), a ciprusi kenyérpudingot, a seftali kebapot (jellegzetes ciprusi kolbász), a frissen készített pékárukat. A legismertebb helyi ital a zivania nevet viselő törkölypálinka. Mindezzel a helyiek őszintesége, nyitottsága és végtelen vendégszeretete párosul.

A turistákat kényelmes, mindent kielégítő és számtalan szolgáltatást kínáló szálláshelyek várják, minden kategóriában a legnépszerűbb üdülőhelyeken. Ismerkedjen meg Észak-Ciprus csodáival!

 

LEFKOSA (NICOSIA)

A civilizációk bölcsője, amelyet 4,5 km hosszú, a velencei időkből származó, 3 városkapuval és 11 bástyával rendelkező városfal vesz körbe. Megtekinthetjük is a híres kerengő dervisek múzeumát a Mevlevi Tekke-t, a 16. századből származó Büyük Han karavánszerájt, mely az ottomán törökök idejéből maradt fenn. Itt egykor kereskedők húzódtak meg az éjszakára tevéikkel; ma kézművesboltoknak, éttermeknek és kávézóknak ad otthont. A Szent Sophia (Selimiye mecset) katedrális a gótika egyik legszebb műemléke, amelyet a Lusignanok uralkodása idején, a 13-14. század fordulóján építettek. A történelmi műemlékek iránt érdeklődők számára ugyancsak megtekintésre érdemes, a Bedestan (Szent Miklós templom), mely Nicosia egyik legfontosabb történelmi épülete, eredetileg egy 12. századi bizánci templom. Ezen kívül a sírkő-múzeum (Lapidary), a brit gyarmati időkből származó épületek, Mihály Arkangyal temploma, a Samanbache házak, II. Mahmut szultán könyvtára, az Arabahmet mecset, valamint a 19. századi Dervis Pasa nemesi palotája, amelyben egy érdekes néprajzi gyűjtemény tekinthető meg. A bazározás kedvelői az 1932-ben épült fedett piac (Bandabuya), valamint a leghíresebb sétálóutcán; a Ledra utcán található Arasta bazárban tölthetnek el alkudozással izgalmas perceket/órákat. Ha a hagyományos török fürdőkultúra iránt érdeklődik, semmiképp ne mulassza el meglátogatni a Nagy Hamamot.

 

GIRNE (KYRENIA)

Észak-Ciprus idegenforgalmi központja igazi mediterrán város képét mutatja. Girne kikötője elismerten a Földközi-tenger talán legszebb kikötője. A bizánci és velencei idők stílusjegyeit magán hordozó kikötői vár szinte teljes épségben fennmaradt, amelyben ma múzeum található. Megtekinthető itt az egykori várbörtön, a Szent György templom, a Vrysi neolitikus régészeti leletek kiállítása, Pinarbasti feltárt sírkövei, a Velencei-torony, a Palota és a Hajómúzeum, amelyben egy 2300 éves hajó is kiállításra került. Észak-Ciprus 3 híres fellegvárainak egyike a Szent Hilarion fellegvár 732 méteren magasodik a város fölött. A Bellapais Apátság a középkori francia gótikus építészet egyik remekműve. A város közelében is érdekes látnivalók kínálkoznak: a Buffavento vára, az ikonmúzeum, a Sourp Magar örmény kolostor, az Antiphonidis Székesegyház, Lambousa ősi városa és herbárium, ahol a ciprusi őshonos orchideákban és más ritka növényekben gyönyörködhetünk. A régiót inkább a köves-sziklás tengerpart jellemezi. Van ugyan homokkal feltöltött kisebb-nagyobb öböl, de a szállodák többségének kiépített tengerpartja van.

LAPITHOS (LAPTA)

A Kyreniától kb 10 km-re nyugatra, a hegyek lábánál és a hegyoldalon, több szinten elhelyezkedő kis település számtalan vízesés, gyönyörű kertek, citrus- és olívafák otthona. A hegyoldalban kialakult természetes teraszokról gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Lawrence Durrell legkedvesebb észak-ciprusi települése selyméről, textiljeiről és kerámiáiról nevezetes. Fehérre meszelt falú templomai nagyrészt a 18. századi vagy későbbi időkből származnak, bár a település maga jóval régibb: Lambousából érkező menekültek alapították, akik a kalóztámadások elől menekülve húzódtak meg itt. Lapithos orthodox püspöki székhely volt a 13. századig, míg a keresztesek el nem foglalták. Itt található a sziget egyik legszebb kőmecsetje, amelyet az ottomán időből származó karcsú minaret ékesít. A Városháza előtti szikla vízesését a völgyből érkező patak táplálja. A Városháza szintjéről indulva rövid, de nem túl könnyű sétával érhetjük el a város szintjén Ayios Varvara templomát.

GAZIMAGUSA (FAMAGUSTA)

Famagusta az UNESCO történelmi és kulturális világörökség része. A város rejtélyes ókori hangulatával ejti rabul az ide utazókat. Itt található Salamis, az egykori ciprusi királyság ősi városa, amely évszázadokig főváros is volt. A Szent Ephiphanius Bazilika a legnagyobb bazilika, amit Cipruson találunk, de megtekinthető itt a Campanopetra Bazilika, az Agora (piactér), a királysírokat is őrző Salamis Necropolis (másként Holtak Városának is nevezik), a híres zarándokhely a Szent Barnabás Kolostor, valamint az Ikon és Régészeti Múzeum vagy a 15. századi velencei Othello-torony, amely a legenda szerint Shakespeare Othello c. darabjának helyszíne. Lala Mustafa Pasa mecsetje (más néven Szent Miklós katedrális) gótikus építészeti jelentősége mellett arról is nevezetes, hogy itt koronázták meg egykor a Lusignan királyokat, aztán a török megszállás idején mecsetté alakítottak át és minaretet építettek mellé.

Láthatunk a városban számtalan mecsetet, egykori katedrálisokat, templomokat, palotákat és fürdőket, melyek közül a leghíresebbek: a Lusignan időkből származó Szent Péter és a Szent Pál templom, Sinan Pasa mecsetje (Búza mecsetként is nevezik), az 1522-ből származó velencei Palota a Plazza del Proveditore, Cafer Pasa fürdője az 1600-as évek elejéről, a máltai Ikertemplomok, a 13. századi latin Szent György templom és Szent György másik, 16. században épült temploma, a nesztoriánus templom, az írót, Namik Kemalt fogva tartó börtön, a Fekete Kapu (Akkule), amely egy háromszög alakú kiugró sánc, a Tengeri Kapu (Porta del Mare), a Füge Barlang, valamint Enkomi és Alasya ősi városai. A régiót lassan mélyülő, homokos tengerpart jellemzi, mely remek választás lehet családok számára.

BAFRA

Bafra, Észak-Ciprus Karpaz régiójában található, haléttermeiről ismert. A Karpaz-félszigeten helyezkedik el Észak-Ciprus egyetlen nemzeti parkja, ezen kívül sok vallási jellegű épülettel és történelmi emlékművel találkozhatunk. András apostol kolostora egy forrás mellett épült, a környéken legelésző vadszamarakat minden látogató megcsodálhatja. Bafra régiót kristálytiszta, lassan mélyülő homokos tengerpart jellemzi.