""

 
!!!! PÉNZTÁRCABARÁT AJÁNLATOK !!!!
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

Miért éppen Kréta?

Miért utazzunk Krétára? Hogy feltöltődjünk, kipihenjük magunkat és szórakozzunk, no és persze a görög kultúra gyöngyszemeiért, melyeket ugyanúgy megtalálunk a sziget fővárosában Iraklion-ban, mint például a távolabbra eső Fodelében, ahol a híres festő El Greco született.

 

Iraklionban, elsőként menjünk a régi kikötő mólójának végébe, ahol az a 16. századi velencei erőd magasodik, melynek monumentális falait Szent Márk attribútumaival – a szárnyas oroszlánokat ábrázoló domborművekkel – díszítették. Az építmény (nagy kövekből épült két szintes bástya) kívülről önmagában lélegzetelállító, de mindenképp érdemes felmászni a tetejére is, mert innen pazar kilátás nyílik a városra, a kikötőre és a mélykék tengerre. Szép még a kecses Morosini-kút (Oroszlános-kút) a belváros szívében, amely oroszlánfigurákból spricceli a vizet nyolc díszes márványmedencébe.

   

Tőle nem messze, a sétálóutcában emelkedik a pompás 17. századi velencei 'loggia' (árkádos reneszánsz épület). Annak idején kaszinóként szolgált a velencei arisztokrata főurak számára, ma a városházának ad otthont. Óvárosi sétánk alatt biztosan belebotlunk a szintén velenceiek által épített Bembo-kútba is, amelyet a törökök díszes hatszögletű építménnyel egészítettek ki. Ez ma egy felkapott kávézónak ad otthont, amelynek hangulata ugyan visszafogott, kávékülönlegességeinek ára azonban korántsem az. Megér egy látogatást az Iraklioni Régészeti Múzeum is, ahol Kréta valamennyi fontos régészeti leletét megtekinthetjük.

Hersonissoss, Stalis (Stalida) és Malia üdülő településeinek is megvan a maga hangulata. Kelet-Kréta leglátogatottabb falujának Hersonissosnak a fejlődése például a '60-as években indult be; előtte főként mezőgazdaságból tartották fent magukat az itt és a környéken élők. Erre a legjobb példa az a három kicsi falu, melyek Hersonissostól nem messze találhatóak. Piskopiano, Koutouloufari és Öreg Hersonissos csöndesebb, hangulatos kis helyek, ahova érdemes néha elvonulni. Aki viszont szereti a nyüzsgést és a pörgős éjszakai életet, a jó programokat, bátran válassza vakációja helyszínéül a fővárostól, Irakliontól (Heraklion) keletre elterülő népszerű üdülőhelyek valamelyikét.

Kréta.jpg

   

Kréta az egyik legkedveltebb úti cél a magyar utasok körében is, nyugalmat és mozgalmasságot is kínál. Kellemes sétákkal feltárhatjuk az ókori múltat, megismerhetjük a sziget mitológiai hátterét, ugyanakkor ha a tengerparton szeretnénk csak henyélni, arra is tökéletes választás Kréta, a görög szigetek egyik szépséges tagja.