""

 
!!!! PÉNZTÁRCABARÁT AJÁNLATOK !!!! !!!!!!!!!! (ALAPÁR 2 FŐ RÉSZÉRE) !!!!!!!!!!
Honnan
Úticél Dátum Éj Ár

TUNÉZIA az arab országok közüli leginkább európai, rendkívüli bájjal kecsegtető ország. A lakói vidámak és mosolygósak, különösen barátságosak az egész világból ideözönlő turistákhoz. Tunézia egykontrasztokkal teli, látványosságok széles skálájával rendkívül gazdagon megáldott ország. A csodálatos olajfaligeteknek, vad és betörhetetlen sivatagnak, dús növényzettel szemet gyönyörködtető oázisoknak, felséges és páratlan Atlasz-hegységnek, fehér homokos strandoknak és kristályvizű tengernek köszönhetően minden évben közel 6 millió turista érkezik Tunéziába. Az ország Észak-Afrikában, a Földközi-tenger partján fekszik. A Tunéziai Köztársaságot nemrégen– 1957-ben kiáltották ki, azonban e térség történelme rendkívül színesés gazdag, közel három évezredre nyúlik vissza. A régió már az ókortól kezdve a föníciaiak, bizánciak, rómaiak, spanyolok, törökök, arabok és franciák befolyásának találkozópontja volt. A római építészet mesterei itt emelték építményeiket, ránk hagyva zsenialitásuk impozáns bizonyítékait. Éppen innen indultak tengeri portyázásra a kalózok, itt alapították az iszlám negyedik legszentebb városát – Kairouant. Tunézia nyugaton Algériával, délkeleten Líbiával határos, és rendkívül hosszú, közel 1300 km csodálatos homokos tengerparttal rendelkezik. A mai Tunézia arculatát éppen ezek a fantasztikus, természetes adottságok formálják, és ezzel teszik felejthetetlenné anyaralást.
 

Éghajlat

Tunézia meleg és kellemes klímájáról híres. Az ország északi részén mediterrán éghajlat uralkodik enyhe, esős telekkel, és száraz, forró nyarakkal. Délen, a többnyire sivatagi területeken az esőzés nagyon ritka.
 

Nyelv

Hivatalos nyelv az arab és a francia, a turistaközpontokban beszélnek angolul és németül.

Időzóna

a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva télen nincs eltérés. A nyári időszámítás szerint -1 óra az eltérés.(pl.: ha Magyarországon 09.00 óra van, akkor Tunéziában 08.00 óra van).
 

Ruházat

Tunézia gazdag hagyománnyal és történelemmel büszkélkedő muzulmán ország. A szálloda terülén kívül nem ajánlatos kihívó ruhát viselni, mert rosszallást válthat ki.

Pénznem

Tunézia pénzneme a dínár (1 € = kb. 2 TD, 2014. októberi állapot), váltópénze a millim. (1 dínár =1000 millim). A dínár nem konvertibilis fizetőeszköz, behozatala és kivitele tilos. Külföldi valuta, bankkártya, stb. minden különös megszorítás nélkül behozható. Ha a behozatalra kerülő valuta összege meghaladja az 1000 dínárnak megfelelő összeget, azt a megfelelő űrlapon szükséges feltüntetni. Külföldi valuta beváltható a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban vagy bankban a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes megtartani a bizonylatot, mert csak a bizonylat ellenében van lehetőség a visszaváltására.

Vízum

Magyar állampolgároknak nem szükséges. A belépéshez a hazautazás dátumától számított 3 hónapig érvényes útlevél szükséges. 2014. október 1-től 30 tunéziai dínárt kell fizetniük minden külföldi állampolgárnak az országból való kilépéskor. 

Víz

A csapvíz nem iható, még fogmosásra sem alkalmas! Ezért javasoljuk, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak. Azonban, tekintettel az eltérő klímára, nagyon fontos, hogy folyamatosan megfelelő mennyiségű folyadékot vegyenek magukhoz!

Oltások

Nincs kötelező oltás.

Vásárlás

Tunéziában alapvető és legősibb szokás az alkudozás. A bazárokban ezt érdemes kipróbálni és vegyük figyelmbe azt is, hogy a tunéziaiak nagyon határozottak is lehetnek, amikor meghívják a potenciális vevőt. Ilyenkor előfordulhat, hogy megkínálják kávéval vagy teával, jó üzletre számítva. Ez náluk egy elterjedt szokás, ezért ne vegyük zokon tőlük ezt a fajta viselkedést, ám , ha valóban nem szeretnénk vásárolni, akkor kedvesen, de határozottan utasítsuk el a meghívást.

Fényképezés

Tunéziában tilos a rendőrségi és katonai létesítmények, rendőrök, katonák, Nemzeti Gárda tagjainak, közigazgatási épületek, elnöki palota fényképezése. A fényképezéshez pózóló tunéziaiakról kiderülhet, hogy nem mindig ingyenesen teszik azt. Mindig meg kell kérni a beleegyezésüket.

Borravaló

Arab országokban a borravaló nagyon elterjedt, sőt, bizonyos esetekben kötelező. Ajánlatos a szolgáltaások értékének 10%-át vagy 1 DT-t adni.

 

Tunéziai Köztársaság budapesti Nagykövetsége

1025 Budapest, Pusztaszeri út 24/A.

Tel: +36/1 336-1616

Fax: +36/1 325-7291

E-mail: at.budapest@t-online.hu

Magyar Köztársaság tunéziai Nagykövetsége

12, Rue AChtart, Nord-Hilton 1082

Cité Mahrajen Tunis

Tel: +216/71 780 544

Fax: +216/71 781 264

E-mail: huembtun@planet.tn