ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK BULGÁRIÁRÓL

 

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarországhoz képest + 1 óra.

BULGÁRIA ALAPTERÜLETE: 110 993 km2

BULGÁRIA LAKOSSÁGA: kb. 7 300 000 fő

FŐVÁROS: Szófia

HIVATALOS NYELV: bolgár

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: bolgár leva (BGN)

1 euro = kb. 1,96 BGN (pénzváltóknál: 1.91 BGN vagy 1.92BGN)

1 bolgár leva = 100 sztotinka (ejtsd: sztotyinka)

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: 220 V, 50 Hz

TELEFONHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA/MAGYARORSZÁGRÓL: Magyarország a 0036 vagy +36, Bulgária a 00359 vagy +359 előhívószám tárcsázásával hívható.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK: Rendőrség: 166, Mentők: 150, Tűzoltóság: 160, Nemzetközi segélyhívószám: 112

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Magyar állampolgárságú Utasaink részére a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány szükséges. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

ÉGHAJLAT: Az ország jó része kontinentális éghajlatú, a déli területek egy része pedig mediterrán jellegű éghajlathoz hasonló.

STRANDOK: A víz sótartalma lényegesen kevesebb a Földközi-tengerének (kb. a fele). A strandokat finom, aranyszínű homok borítja. A vízben veszélyes ragadozók és állatok nincsenek. Fürdőpapucs használata nem szükséges. A víz lassan mélyül és csak enyhén sós, ezért nem szükséges minden fürdés után zuhanyozni. A strandokon elhelyezett napernyőkért és nyugágyakért minden esetben fizetni kell (kb. 8 leva/eszköz/nap).

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK: A csapvíz fogyasztását nem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

VALUTAVÁLTÁS: Érdemes odafigyelni a pénzváltásnál, ugyanis a tengerparti üdülőhelyeken sokszor a banki árfolyamnál lényegesen rosszabbul váltják át a pénzt. Ezért célszerű inkább bankban pénzt váltani, de amennyiben erre nincs lehetőség, mindenképp meg kell győződni arról, hogy az árfolyam megfelelő-e.

BORRAVALÓ: Ha jól éreztük magunkat, és elégedettek voltunk a kiszolgálással, a számlán szereplő összeg kb. 10%-át adjuk borravalóként. Ennek érdekében (is) a személyzet mindig törekszik a legtökéletesebb kiszolgálásra.

ÖLTÖZKÖDÉS: Nyári, kellemes viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni. A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes – lapos sarkú cipőket.

KÖZBIZTONSÁG: Bulgáriában a közbiztonság hasonló, mint Magyarországon, de kérjük, hogy értéktárgyaikra a nyaralás teljes ideje alatt ügyeljenek.

HIVATALOS ÜNNEPEK: Január 1. – Új Év, Március 3. – Bulgária török uralom alól való felszabadulásának napja, Húsvét – (Vasárnap és Hétfő) a Julianus naptár alapján, Május 6. – György nap, a Bolgár Hadsereg napja, Május 24.        – A szláv írásbeliség és kultúra napja, Szeptember 6. – Bulgária egyesülésének napja, Szeptember 22. – Függetlenség napja, December 25-26. – Karácsony, December 31. – Új Év