Kedves Utasaink!

Izmiri ajánlataink a 2023-as évre már nem elérhetőek.

Ha Törökorszégba készül, tekintse meg téli vagy jövő évi ajánlatainkat a Török Riviérára!

 

2024-es ajánlataink hamarosan elérhetővé válnak, térjen vissza!

 

 

 

 

 

Éghajlat

 Szubtrópusi

Alapterület

11.891 km2

+2 óra

időeltolódás

 

 

Hivatalos fizetőeszköz

török Líra (TL)

Váltópénz: Kurus (Kr)

Hivatalos nyelv: török

Beszélnek még angolul, németül, vagy oroszul.

 

 

 

 

IZMIR

Törökország 3. legnagyobb városa

 


 

 

A rengeteg érdekes látnivalóval rendelkező Kusadasi az Égei-tenger egyik legszebb városa, amely az Izmir-i repülőtértől kb. 90 km-re található.A gyönyörű tengerparttal és hangulatos óvárossal rendelkező Kusadasi neve magyarul Madár-szigetet jelent, nem csak maga a város hanem a környéke is gazdag látnivalókban. Az Ókori Világ Hét Csodájának listájára méltán felkerült Ephesos-i Artemisz-templom mindössze kb. 20 km-re található Kusadasitól, de a közelben van Szűz Mária feltételezhető szülőháza is, melyet szintén érdemes meglátogatni. A világ egyik természeti csodáinak egyike, Pamukkale, mely Törökország szimbóluma 3 órányira van Kusadasitól. A csodaszép környezet, a kristálytiszta vizű tenger és a méltán híres török vendégszeretet mellett kiváló helyi konyha várja az idelátogató turistákat, ahol bazár, a víziparkok, hagyományos török fürdők és a szórakozóhelyek is minden igénynek megfelelnek. Kusadasi tengerpartja nagyon változatos, a csendes öblök, sziklás, gyorsan mélyülő partszakaszok mellett megtalálhatók a hosszan elnyúló homokos és a városi köves-kavicsos nyilvános strandok is. Isztambul után a második legnagyobb kikötője. A város İzmir tartomány székhelye, az İzmiri főegyházmegye érseki székvárosa, az Égei-tenger partján, az İzmiri öbölben fekszik. A várost „Nyugat İzmirének” és az „Égei-tenger gyöngyének” is nevezik. A település központi tere a Cumhuriyet tér, ahol Mustafa Kemal Atatürk szobra áll. Izmirben olyan hírességek látták meg a napvilágot, mint az ország „kis verebe” (minik serçe), Sezen Aksu énekesnő.

 

 


 

 

 

UTAZÁSI TIPPEK

 


 

 

 

 

 

Gyógyszertárak

Törökül a gyógyszertár neve ECZANE, amely általában a központban több helyen is megtalálható. Nappal: 09:00-19:00 között vannak nyitva, éjjel pedig ügyeletes gyógyszertár áll rendelkezésre.

 

Öltözet

Nyári, kellemes viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni.

A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes – lapos sarkú cipőket.

 

Egészségügyi előírások

Bár hivatalosan a török csapvíz iható, mégis a meleg és az otthonitól eltérő baktériumok miatt tanácsos, ha az érzékeny gyomrúak és a gyerekek kerülik annak fogyasztását. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

 

 

 


 

 

Jó közbiztonság

(Javasoljuk, hogy mindig figyeljenek értéleikre!)

Többféle közlekedési lehetőség

(tömegközlekedés, minibusz, taxi)

Nem kötelező, de szokás

(néhány étterem a számlán feltünteti)

 

 


 

 

 

KONYHA

 


 

 

 

A török konyha világhírű, különösen a zöldséges előételek, a sültek, a kebab, nem beszélve az édességekről. Megeshet azonban, hogy aki nincs hozzászokva, kicsit olajosnak vagy nehéznek talál bizonyos ételeket, ezért érdemes kis adagokban fogyasztani az ételt, különösen a nagy melegben. A hagyományos paradicsomos és zöldséges levesek, a töltött zöldségek (dolma, szárma), a házi tészták, sült zöldségek, hidegtálak, a sokféle húsétel és a több száz édesség mindenképpen kipróbálásra érdemes.

 

 

 

 

 

 

ITALOK

 


 

 

 

Számtalan helyi alkoholos- és üdítőitalt próbálhatnak ki a nyaralásuk alatt. A legjellegzetesebb a török rövidital, a raki, egy 42%-os alkoholtartalmú ánizs-szőlő pálinka. A legnépszerűbb sör az Efes Pilsen, a leghíresebb borok pedig Kappadókiából és Pamukkale környékéről származnak. A friss gyümölcslevek mellett kóstolják meg az Ayran-t, ami egy sós joghurt ital, kiváló szomjoltó, különösen jéggel szervírozva. Nagyon egészséges és régtől fogva ismeretes az Ayran vérnyomásszabályzó hatása. A hagyományos fekete tea és az almatea a legnépszerűbb ital napközben, vásárlókat, vendégeket is szívesen kínálnak ezzel.