ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK CIPRUSRÓL

 

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarországhoz képest + 1 óra.

CIPRUS ALAPTERÜLETE: 5 895 km2

CIPRUS LAKOSSÁGA: kb. 862 897 fő

FŐVÁROS: Nicosia

HIVATALOS NYELV: görög (de sokan beszélnek angolul is)

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: euró (EUR)

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: 220 V, 50 Hz, a hárompólusos konnektorok használata csak megfelelő átalakítóval (adapter) lehetséges, melyet a hotelek letéti díjért adnak, vagy vásárolhatunk bármelyik szupermarketben kb.3 €.

TELEFONHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA/MAGYARORSZÁGRÓL: Magyarország a 0036 vagy +36, Ciprusra a 00357 vagy +357 előhívószám tárcsázásával hívható.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK: Rendőrség: 199, Mentők: 199, Tűzoltóság: 199, Nemzetközi segélyhívószám: 112

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Magyar állampolgárságú Utasaink részére a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány szükséges. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

ÉGHAJLAT: Az ország egész területén mediterrán éghajlatú, meleg és száraz, csapadék leginkább csak november és március között jellemző. Havazás a hegyekben előfordulhat, de a tengerparti övezetben szinte sosincs fagy.

STRANDOK: Minden strand nyilvános, a tisztaságáért a helyi önkormányzatok felelősek. Finom aranyhomokos öblök (Agia Napa – Protaras) váltják a sötétebb fövenyes (Larnaca) és a kavicsos-sziklásabb (Paphos) partokat.  57 ún. „Kék Zászlós” – víztisztaság minősítésű strandja van. Fürdőpapucs használata a kavicsosabb partszakaszokon ajánlott.  A strandokon elhelyezett napernyőkért és nyugágyakért minden esetben fizetni kell (kb. 3€/eszköz/nap). Nudista strand nincs a szigeten, tiltott.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK: A csapvíz fogyasztása ugyan nem ártalmas, de nem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

VALUTAVÁLTÁS: Érdemes odafigyelni a pénzváltásnál, ugyanis a tengerparti üdülőhelyeken sokszor a banki árfolyamnál lényegesen rosszabbul váltják át a pénzt. Ezért célszerű inkább bankban pénzt váltani, de amennyiben erre nincs lehetőség, mindenképp meg kell győződni arról, hogy az árfolyam megfelelő-e.

BORRAVALÓ: A Számlán jelzett „Tax-Service” jelzés ellenére, ha jól éreztük magunkat, és elégedettek voltunk a kiszolgálással, a számlán szereplő összeg kb. 10%-át adjuk borravalóként. Ennek érdekében (is) a személyzet mindig törekszik a legtökéletesebb kiszolgálásra.

ÖLTÖZKÖDÉS: Nyári, kellemes viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni. A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes – lapos sarkú cipőket.

KÖZBIZTONSÁG: a közbiztonság jó és megbízható, a ciprusiak önzetlenek és segítőkészek, de a sűrűn látogatott helyeken nem árt az elővigyázatosság. A szállodai széfek használata is ajánlott.

HIVATALOS ÜNNEPEK: Január 1. – Új Év, Január 6. – Vízkereszt, Február - Március – Green Monday (50 nappal a Görög Ortodox Húsvét előtt), Március 25. – Görög Nemzeti Nap (Függetlenség), Április 1. – Görög ciprusi Nemzeti Nap (Eoka Nap), Április vagy Május eleje - Húsvét – (Vasárnap és Hétfő), Május - Virágfesztivál, Május 1.        – A munka ünnepe, Május vége vagy Június eleje – Kataklysmos, azaz Pünkösd, Augusztus 15. – Mária mennybemenetele, Október 1. – Ciprusi Függetlenség Napja, Október 28. – Görög Nemzeti Nap (Ochi Nap), December 24. - Szenteste, December 25-26. – Karácsony