ÉSZAK-CIPRUS FAKULTATÍV PROGRAMOK

ECN_fakultativ.jpg
Árlista a képre kattintva érhető el

NICOSIA
A világ egyetlen kettéosztott fővárosa, amely nagyon gazdag történelmi látnivalókban. A Girne-kapun belépve a városfalon belül 4 korszak nyomait találhatjuk meg, a Lusignan királyokét, a velencei kereskedőkét, az oszmán családokét és a brit gyarmatosítókét. A program során elsétálunk a Karaván szerájhoz, megtekintjük a város legszebb katedrálisát, a St. Sophia katedrálist, amely ma Észak-Ciprus legfontosabb mecsete. Lehetőségünk nyílik megtapasztalni egy helyi bazár hangulatát, majd átmegyünk Dél-Nicosiába a Ciprusi Görög Köztársaság fővárosába. A nap zárásaként lehetőségünk nyílik a bevásárló utcán beszerezni ajándékainkat.

GÜSELYURT-SOLI-VOUNI
Güselyurt-öt, vagy más néven Morphou-t a spártaiak alapították. A leggazdagabb mezőgazdasági terület Észak-Ciprus nyugati részén. A régióban hatalmas narancsligeteket találhatunk és a helyi érdekesség az, hogy itt rendezik minden évben az Észak-Ciprusiak nagy ünnepét, a Narancsfesztivált. A város legfőbb látnivalója a St. Mammas kolostor és templom, amiben jelenleg ikon múzeum található. A nap során lehetőségünk nyílik Vouni 137 szobás föníciai palota maradványainak és Soli romjainak megtekintésére és páratlan szépségű mozaikokban gyönyörködhetünk.

KARPAZ-FÉLSZIGET
A Karpaz-félszigeten az érintetlen természet szépségeit csodálhatjuk meg, melynek kétharmad része természetvédelmi terület. A félszigeten változatos flóra és fauna kápráztatja el az odalátogatókat. Ez talán az édenkert egy darabja békés csendjével, mélykék öbleivel és végtelen hosszú homokos strandjaival. A Nemzeti Park bejáratánál a sziget vadszamarai fogadják a természetet kedvelő turistákat. A program során helyi olívafeldolgozó üzemet is meglátogatunk és lehetőségünk nyílik biotermékek vásárlására is. Az 5. században épült Ayios Philion templom megtekintése után megebédelünk, majd a félsziget legkeletibb csücskében megtekinthetjük Szent András apostol monostorát és felfrissíthetjük magunkat a szent forrás vizével. A nap végén két órás fürdőzésre van lehetőségünk a kristálytiszta türkiz tenger vizében.

FAMAGUSTA
Észak-Ciprus keleti partja mentén található a város, amely a középkori építészet legszebb példája. Megtekintjük Szent Barnabás kápolnáját, a mellette felépített kolostort és az ikonosztáz múzeumot. Innen nem messze fekszik Salamis romvárosa, ahol a romok között sétálva a Krisztus előtti idők egykor legjelentősebb ciprusi városának múltját idézzük fel. Ezt követően sétát teszünk Famagusta belvárosában, megtekintve Othello tornyát majd a francia gótika egyik legszebb emlékét, az egykori Szent Miklós katedrálist, mely ma mecsetként működik. Zárásként betekinthetünk Varosha, a híres szellemváros katonákkal őrzött 37 éve elhagyatott utcáira.

KYRENIA (GIRNE)
Girne Ciprus egyik legrégebbi városa, amely már a neolit korban is lakott volt. Várát a VII. században építették,hogy megvédjék a kikötőt az arab támadásoktól, majd a velenceiek a XV. században megerősítették és bővítették a várható török hódítások ellen. A vár múzeumában megtekinthetjük a legrégebbi hajóroncsot, amit valaha is találtak. A város külterületén megtekintjük Bellapais festői falut és a francia gótika remekét, az apátságot. Káprázatos panorámában lehet részünk St. Hilarion várából, amely 732 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé. A vár olyan szép állapotban megmaradt, hogy Walt Disney-t is megihlette a Hófehérke című meséjéhez.

JEEP SZAFARI
Felejthetetlen kalandtúra a Beş Parmak hegységben. Egy lélegzetvételnyi pihenőt tartunk az Ayios Ponteleimon Kolostor maradványainál, majd ebédelünk Lapta történelmi városában. A bónusz pedig: fürdőzés Girne partjainál, ahol lemossuk magunkról az út porát. A fényképezőgépet semmiképp ne felejtsük a szállodában, örökítsük meg a hegység páratlan szépségeit!

BÚVÁRKODÁS
Mélyedjen el a Földközi-tenger szépségében! Akár kezdő, akár gyakorlott búvárok vagyunk is, a víz alatti világ lélegzetelállító élményt nyújt. 8 évestől 80 éves korig minden korosztály számára ajánljuk. Aki még nem merült, gyakorlott oktató segítségével 5 méteres mélységig egy-két órán át tartó élményben lehet része. A gyakorlott búvárok számára naponta 2x indul hajó, valamint hetente egyszer a Zenobia-hoz, ami a világ 10 leghíresebb hajóroncsának egyike. Júniusi merülések alkalmával nagy a valószínűsége, hogy testközelből láthatunk páncélos vagy zöld teknőst, amelyek Ciprus partjainál raknak fészket.

HAJÓKIRÁNDULÁS
Szeretnénk egy igazi lazítós napot eltölteni mindentől távol egy hajón, amit a Fölközi-tenger langyos hullámai ringatnak? Persze hogy szeretnénk! Az egy napos hajókirándulás a Girnei kikötőből indul. A csodás kis fahajók időjárástól függően vagy keletre az Acapulco Beach felé, vagy nyugatra az Escape Beach felé veszik útjukat. Útközben megállunk fürdőzni a partszakasz legszebb részén, élvezzük a kristálytiszta víz hullámait. Ahogy a vasmacska földet ér, már tálalják is az ebédünket. Grillezett csirke vagy hal, természetesen mezzével és friss salátával. Ebéd után pihenünk, napozunk, fürdünk - ki mit szeretne, azaz szabad program keretében tölthetjük el az időt a késő délutáni horgony-felvételig, amikor elindulunk vissza a kikötőbe.

CIPRUSI EST
Az egész napos kirándulás vagy napozás után este vegyük fel a legcsinosabb ruhánkat és készüljünk fel egy autentikus igazi ciprusi estére. A tradicionális zenéket hallgatva ízleljük meg a sziget specialitásait, kóstoljuk végig a mezzéket, a “kleftigo”-t, a ciprusi burgonyát, amelyet 3-4 órán keresztül főznek, vagy a bárányhúst - hogy csak egy párat soroljunk fel a sok ínyencségből. Felejthetetlen kulináris élvezet vár ránk. A vacsora után pedig kapjuk fel a brandys üveget és fejünkön egyensúlyozva tanuljuk meg a helyiektől a ciprusi néptáncot. Garantáltan mosolyt fog csalni az arcunkra minden alkalommal, ahányszor csak Ciprus eszünkbe jut…

PAFOSZ
Aki Pafoszra utazik, biztosan nem fog unatkozni, hiszen Ciprus nyugati része igazán bővelkedik a látnivalókban. A nevezetességek könnyen bejárhatók, hiszen Cipruson nincsenek nagy távolsagok. A híres kikötő, a középkori erőd, a csodás állapotban fenn maradt ókori mozaikok egy legendákkal övezett messzi korba repítenek minket. Ismerjük meg a pafoszi fák csodatévő erejét, miközben a világörökség részévé nyilvánított város utcáin sétálgatunk.

KYKKOSI KOLOSTOR
A XI.században épült kolostor a Trodosz-hegység északnyugati részén 1318 méteres magasságban fekszik. Az eredeti kolostor többször leégett. A belső falakat gyönyörű mozaikok borítják, amelyek bibliai történeteket mesélnek el. Vallási hovatartozástól függetlenül érezzük, hogy a kolostort sajátos, misztikus atmoszféra járja át. Ez Ciprus leggazdagabb kolostora.

LARNAKA
Ismerjük meg Ciprus búvárparadicsomát, a csodálatos óvárossal és a 25 km hosszú partszakasszal rendelkező Larnakát. Ciprus keleti partján terül el a 6000 éves történelemmel büszkélkedő Larnaka, amely napjaink egyik legnépszerűbb ciprusi üdülőhelye. Larnaka partjainál süllyedt el a Zenobia komp, roncsa 42 méteres mélységben várja a búvárokat. A Larnakai Sóstó télen a flamingók élőhelye. Az óvárosban kószálva történelmi időutazáson találjuk magunkat, amely a IX. századig repít vissza minket az időben.

LEFKARA
Limassol és Larnaka között terül el a macskaköves hegyi kis falu. Lefkara a csipkéjéről világhírű. Ezt a csipkét vitte maga Leonardo da Vinci 1481-ben, hogy a Milánói dóm főoltárát díszítsék vele. Amíg az asszonyok csipkét készítenek, a férfiak az ezüstművességükről váltak méltán híressé. Gyönyörű ékszerek, evőeszközök , rózsavíz doboz, egyházi tárgyak és sok más ezüsttárgy kerül ki a mai napig a kezeik közül.

 

További programlehetőségekről a helyi képviselők adnak részletes tájékoztatást.

A programokra jelentkezni és befizetni a helyi képviselőnknél lehet, aki az érkezés napján megadja a hotelben tartandó információs találkozó időpontját.