Éghajlat

 Szubtrúpusi

Hivatalos fizetőeszköz

 egyiptomi font (LE)

váltópénz: piaszter (PT)

+1 óra időeltolódás

(az év nagy részében)

 

 

 


 

HURGHADA

 


 

A Kairótól délre, 600 kilométerre fekvő város közel 20 éve a Vörös-tenger egyiptomi partjainak egyik legnépszerűbb fürdőhelye. A csodálatos korallzátonyoknak köszönhetően a helységet a világ legismertebb búvárbázisaként tartják nyilván. Az aktív pihenést szolgáló ajánlatok széles skálája, úgy mint széllovaglás, vízisí vagy búvárkodás mellett számos étterem, bár vagy üzletközpont is megtalálható, ahol megvehetünk mindenféle szuvenírt a bazaltszobrocskától kezdve, kézzel festett papiruszokon keresztül, egészen az ékszerész remekművekig és keleti fűszerig bezárólag.

 

 


 

Utazási Tippek

 

 


 

Beutazáshoz szükséges dokumentumok:

Egyiptomba csak érvényes útlevéllel és vízummal lehet belépni. Az útlevélnek a hazautazás napjától számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az egyiptomi állam az útlevél érvényességét szigorúan ellenőrzi. A gyermekek számára külön útlevél szükséges. A beutazó turista vízum 25$/fő, (2020. szeptemberében érvényes ár) mely ár a gyermekekre és csecsemőkre is vonatkozik. A vízum beszerezhető Budapesten, az Egyiptomi Nagykövetségen is.

Kérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó be- és kiutazási, valamint vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken vagy az utazási irodákban. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

 

Öltözet:

Nincs ruházatbeli megkötés. Az arab országok nagy részében a muzulmán vallású hölgyek öltözködési stílusa eltér az otthon megszokott viselettől. Legtöbben hosszú ruhát hordanak, a hajukat pedig eltakarják. Javasoljuk, hogy a városban és a kirándulásokon a hölgyek kerüljék a túlságosan kivágott és túl rövid ruhák viselését.

 

Egészségügyi előírások:

Egyiptomban a helyi víz nem alkalmas fogyasztásra.  Fogmosáshoz is az ásványvizet javasoljuk. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

 

Ételek és italok:

Az iszlám vallás egyik fontos megkötése, hogy a sertés húsát tilos fogyasztani, ezért ne lepődjenek meg, ha a szállodában vagy az utcán nem jutnak sertésből készült ételekhez. A muzulmán országokban alkoholos italokat nem fogyasztanak. Szeszes italokat élelmiszerüzletekben  nem  árusítanak,  csak  Duty  Free  boltokban.  A  helyi  kávézók  nem  szolgálnak  fel  alkohol tartalmú italokat. Alkoholt csak a szórakozóhelyeken és a hotelek bárjaiban lehet fogyasztani.

 

Fényképezés:

Javasoljuk, nagyon körültekintően tájékozódjanak arról, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor ezt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.

 

Valtaváltás,  Bankautomata:

Városi  taxik:  Mindig  ki  kell  alkudni  a  viteldíjat  beszállás  előtt.  Ne  feledjék  tisztázni  a  pontos fuvarhelyszínt, a pénznemet és hogy az ár egy taxira, és nem személyenként értendő! Fizetni kiszállás után kell. Mikrobuszok:  városban  közlekedő  12  személyes  Toyota  mikrobuszok,  melyek  szintén  leintésre  állnak  meg.  A helyiek által közkedvelt fuvarozási forma. Beszállás előtt meg kell kérdezni a sofőrt, hogy merre megy, mert nem biztos, hogy az útvonala érinti az általunk kívánt helyszínt. Az árat a sofőr szabja meg, az út hosszától függően. A megadott ár 1 személyre értendő. Kérjük a gyalogosokat, hogy körültekintően közlekedjenek! Nem javasoljuk a kerékpár, motor és autó bérlését, mert a helyi közlekedési morál nagyban eltér az otthoni gyakorlattól!

 

Közlekedés:

A  legtöbb  szállodában  van  pénzváltási lehetőség, ahol ugyanúgy váltanak, akárcsak az utcai bankokban és pénzváltókban. Hurghadán és a hotelekben elfogadják a US-Dollárt és az Eurót is fizetőeszközként. Előfordul, hogy a bazárosok helyi pénzzel pótolják ki a visszajárót. Pénzvisszaváltás csak a repülőtéren lehetséges. 100 LE-ig engedélyezett az egyiptomi font kivitele az országból. Az automaták által kiadott pénzegység az egyiptomi font. A hotelekben és a boltok többségében kártyával  is  lehet  fizetni.  Az  automatából  való  pénzfelvétel  és  a  kártyás  fizetés  esetén  általában  5%-os  helyi kezelési  költséget  számolnak  fel.  A  magyarországi  bankok  az  esetek  többségében  US-Dollár  elszámolásban vonják le a forintot, a zárás napján érvényes árfolyamon, amely nem minden esetben felel meg az Önök által kiszámított  összegnek!  A  helyi  pénzegység  az  EGP  (Egyiptian  Pound,  azaz  egyiptomi  font),  rövidítése:  LE.  A váltópénze a piaszter, 1 LE = 100 PTS (Piaszter).

 

NEM kivihető tárgyak listája

• Kagyló, korall, csiga. A Vörös-tenger élővilága védett, ezért a tengerből vagy a tenger mellől származó tárgyakat az országból kivinni szigorúan tilos! A bőröndöket átvilágítással ellenőrzik a repülőtéren, a műszer kimutatja a legapróbb darabokat is! Abban az esetben, ha boltban vásárolnak tárgyat ezekből az anyagokból, pecséttel ellátott, hivatalos számlát kell kapniuk a kereskedőtől. A számlán szerepeljen: a cég neve, elérhetőségei, tétel megnevezése, mennyisége és ára, a cég pecsétje.)

• Élő állatok

• Kitömött állatok

 

 


 

 

Kiváló közbiztonság

Többfajta közlekedési eszköz

(mikrobusz, taxi)

A borravaló elvárt, összege 10-15%

Honorálhatók a recepciósok, hordárok, akár még a rendőrök is

 

 

 


 

 

 

Üdülőhelyek

 


 

 

Búvárparadicsom


 

A Vörös-tenger partján fekvő város, mely alig 30 évvel ezelőtt még csak egy kis halászfalu volt. Már saját repülőtérrel rendelkező várossá nőtte ki magát, és jelenleg Egyiptom egyik legnépszerűbb tengerparti üdülővárosa. Hurghada, vagy ahogy arabul hívják Ghardaka, három részre osztható:

Dahar az óvárosi rész, ahol két érdekes látnivaló van: a bazár és Hurghada jelenlegi legnagyobb mecsete.

Szakkala az újváros rész, mely Hurghada turisztikai  központja, ahol rengeteg szálloda, étterem, kávézó, szórakozóhely, üzlet és bazár, valamint egy modern jachtkikötő, a New Marina található.

Village Road, újonnan a városhoz csatolt 3 km hosszú sétálóutca, melynek központi részén a Grand Hotel és a Grand Resort, innen északra kb fél km-re pedig, a Duty Free (Vámmentes) bolt található.

A Kairótól kb. 450 kilométerre, délre fekvő város a Vörös-tenger és Egyiptom egyik legnépszerűbb üdülőhelye. A csodálatos korallzátonyoknak köszönhetően a helységet a világ egyik legismertebb búvárparadicsomaként tartják nyilván. Az aktív pihenést szolgáló ajánlatok széles skálája, úgymint szörf, vízisí vagy búvárkodás mellett számos étterem, bár, üzlet is megtalálható. A nyüzsgő bazárokban valóban minden megtalálható, a bazaltszobrocskától kezdve, a kézzel festett papiruszokon keresztül egészen az ékszerész-remekművekig és a keleti fűszerekig. A kikapcsolódni vágyókat a szikrázó strandokon kívül wellness központok és szépségszalonok sokasága, az éjszakai élet szerelmeseit pedig diszkók és bárok nyüzsgése várja.

 

 

 

Egyedülálló üdülőhely


 

Hurghada városától kb. 25 kilométerre, északra fekszik. Tökéletes hely a pihenésre, vízi sportok űzésére. Velencéhez hasonlóan egy öblökkel tarkított lagúnán fekszik, így az egész üdülőhelyet tengervízzel teli csatornák szelik át. El Gounában két üzletközpont található szabadtéri mozival, ahol többek között, bárok, éjszakai klubok, egy akvárium és múzeum is várja a látogatókat. Találunk itt kaszinót, 18 lyukú golfpályát és búvárközpontokat a víz alatti világ szerelmeseinek. Lehet vízisízni, szörfözni, teniszezni, squasolni, sőt, lovagolni is. A városka szép épületeinek látványa és a festői fekvés segít elfeledni a mindennapi gondokat és kizökkenni a hétköznapok egyhangúságából.

 

 

Kristálytiszta víz és korallzátony


 

A gyönyörű, széles Makadi-öböl Hurghada városától déli irányban kb. 35-40 kilométerre terül el. Napsütötte strandjain nagyszerű időtöltés vár mindenkit. A kristálytiszta tenger, a csodálatos korallzátonyok és a vízi sportok széles skálája aktív pihenésre buzdítanak. Többségben magasabb kategóriájú szállodák vannak ebben a térségben. A tengerpart koralos. Az utóbbi években egy kisebb turista központ épült ki, ahol kávézók, éttermek várják vendégeiket. Makadi-Bay központjának a neve Madinat. Makadiból menetrend szerinti autóbuszjárat közlekedik Hurghadába. A kis település piciny központjának üzletei és éttermei garantáltan elvarázsolják az idelátogatókat és az esti kikapcsolódást keresőket.

 

A pihenni vágyók, sportolás és történelem szerelmeseinek egyaránt


 

Hurghada városától kb. 45 kilométerre, déli irányba gyönyörű öböl számos magas kategóriájú szállodával, valamint lassan mélyülő, homokos strandszakaszokkal dicsekedhet. Itt található Egyiptom egyik legszebb 18 lyukú golfpályája is. Soma Bay ideális választás azok számára, akik igényes szállodákban kívánják eltölteni szabadságukat, de a búvárkodás és a sznorkelezés szerelmesei is megtalálják itt számításukat, hiszen a Vörös-tenger legszebb búvárhelyei közül néhány az öböl közelében található. A történelmi műemlékek iránt érdeklődők számára ugyancsak ideális kiindulópont, hiszen Luxor és látnivalói mindössze kb. 240 km-re találhatók.     

 

 

 

A világtól elzárva


 

A Sahl Hasheesh öböl Hurghada legújabb üdülőövezete, mely kb. 20 km-re, délre található Hurghada városától. Az üdülőfalu egy pici városközponttal rendelkezik, ahol üzletek és egy kisebb bazár várja az idelátogatókat. Az elegáns, magas kategóriájú szállodák többsége gyönyörű homokos tengerparttal rendelkezik, ám a felszíni búvárkodás szerelmesit sem éri csalódás, hiszen a korallfoltok élővilága lenyűgöző látvánnyal csalogatja őket. Sahl Hasheesh-t a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodát kereső utasainknak ajánljuk, valamint azoknak, akik egy igazi csendes nyaralásra vágynak, a „világtól elzártan”, egy nyugodt, exclusive környezetben.

 

 

A gyógyító


 

Hurghada városától déli irányba, kb. 55-60 kilométerre található ez a kis kikötővárosból lett üdülőfalu. Elsődleges vonzerejét a hosszú homokos tengerpartok mellett a lélegzetelállító korallzátonyok és víz alatti élővilág alkotják. Safaga ideális választás a különböző vízi sportok és a búvárkodás szerelmeseinek, hiszen itt a szörfösök, a kiteszörfösök és a búvárok is hódolhatnak szenvedélyüknek. A parttól nem messze 1991. december 15-én elsüllyedt hajóroncs, a Salem Express található. Mindezek mellett számos egyéb vízi sporttal is várják az idelátogatókat. Fekete homokos dűnékkel tarkított tengerpartjainak, érintetlen környezetének és gyógyvizű forrásainak köszönhetően pedig kiemelkedő terápiás központ, ahol elsősorban az ízületi gyulladásban szenvedők és a pikkelysömörösök gyógyulhatnak. A csendes városka igazi kikapcsolódást nyújt, szolidabb éjszakai élettel.

 

 

 

 

 

Egyiptom több mint 100 milliós népességével a legnépesebb arab ország, a harmadik legnépesebb Afrikában és a kilencedik Ázsiában. A népesség nagy része a Nílus partján és a Nílus-deltában él, ami az ország területének töredéke, és itt találhatók a termőföldek is. Az ország többi részét túlnyomórészt a gyéren lakott Szahara sivatag borítja.

Egyiptomban a leghíresebbek az ókori birodalom monumentális épületei, ilyenek például a gízai piramisok, a nagy szfinx és a karnaki templom, a romvárosok, mint Memphisz, Théba és Ahet-Aton, illetve a temetők, például a Királyok völgye és a Királynék völgye, valamint az ezekhez kapcsolódó Dejr el-Bahari. Mindezek mellett említésre méltók az ország középkori emlékei is, úgy mint az Ibn Túlún-mecset vagy az Azhar-komplexum. Ezek az emlékek nemcsak gazdagságukkal, kidolgozottságukkal, hanem az ókori emlékekhez hasonlóan monumentalitásukkal is kiemelkedő értéknek számítanak: az iszlám Kairó 1979 óta több más óegyiptomi műemlék mellett az UNESCO világörökség része.

 

 

 

 

Egyiptom gazdasága az egyik legváltozatosabb a Közel-Keleten, mert az olyan ágazatok, mint a mezőgazdaság, az ipar, a turizmus és a szolgáltatás nagyjából azonos termelési szinten állnak. Az országot azon államok közé sorolják, melyek az elkövetkező évtizedekben a világgazdaság nagyhatalmaivá válhatnak, ehhez azonban olyan akadályokat kell elhárítani, mint a túlnépesedés és a vízhiány. Ennek érdekében számos reformot készített elő vagy vezetett már be a vezetés 2014 óta, többek között megkezdték egy új adminisztratív főváros építését, a mezőgazdaság modernizálását, a megújuló energiaforrások kihasználtságának növelését, valamint határozott lépéseket tettek a születésszabályozás széles körű bevezetésére.

 

 

 

1) A személyes méltóság, a tisztesség és a jó hírnév a legfontosabb dolgok közé tartozik.

2) Az embereket általában a keresztnevükkel szokták megszólítani, amelyet gyakran valamilyen cím vagy titulus előz meg. Egyedül név szerint megszólítani valakit udvariatlan dolog.

3) Az illemtan egyik fontos szabálya a vendégekkel való szívélyes és vendégszerető bánásmód.

4) Az egyének szűkebb csoportjuknak vagy családjuknak vannak alárendelve. A család adja meg társadalmi azonosságtudatukat.

5) A hagyománytisztelő arabok mindkét lábukat a földön tartják; ültükben nem keresztezik a lábukat. Valakinek a lábára mutogatni agresszivitást jelent.

6) A lábbeliket általában az ajtó előtt leveszik.

7) Az egyiptomiak erősen fatalisták, s úgy gondolják, hogy sorsuk Allah kezében van. Ezért elfogadják a dolgokat úgy, ahogy vannak, többnyire nem próbálnak rajtuk változtatni.

8) A muszlimok nem esznek disznóhúst és nem fogyasztanak alkoholt.

9) Az egyiptomiak kifejezésmódja nyomatékos és hangos. Üzleti tárgyalás közben sem ritka a kiabálás, a hangos beszéd.

10) Ha egy egyiptomi megfogja valakinek a kezét, az a barátság jele. Az arab férfiak gyakran kézen fogva sétálnak.

11) Az arabok kedvelik a kávé mellett folytatott hosszas beszélgetéseket. Kedvelik a túlzásokat, a költői szófordulatokat és az érzelemkitörést.

12) Az egyneműek közelebb állnak egymáshoz beszélgetés közben, mint a nyugatiak és gyakran meg is érintik egymást. Az ellenkező neműek viszont távolabb állnak egymástól, mint a nyugatiak.

 

 

 

 

1) Egy férfi és nő (akár házasok, akár nem) nem érinthetik meg egymást mások előtt.

2) Ne érdeklődjünk partnerünk feleségének vagy lányának egészsége felől. Ezzel szemben jó beszélgetési témák lehetnek a kosárlabda, az egyiptomi táblajáték, az ókori történelem és mai egyiptomi tudományos eredmények.

3) Ne említsük Izraelt és a Közel-Kelet problematikáját.

4) Bár az egyiptomiak gúnyolódhatnak magukon, a nem egyiptomitól nem tűrik el az effajta humorizálást.

5) Ha egyiptomi családnál étkezünk virágot vagy édességet vigyünk magunkkal, soha ne alkoholt. Egy kis maradékot hagyjunk a tányérunkon, jelezve ezzel, hogy eleget ettünk. A tiszta, üresen hagyott tányér azt jelzi, hogy éhesek maradtunk. Sértésnek vehetik továbbá, ha megsózzuk az ételt.

6) A bal kéz a személyes higiénia műveleteinek elvégzéséhez van fenntartva, ezért tisztátalan. Ne használjuk a bal kezünket étkezéshez vagy gesztikulálásra.

 


 

Ajánlataink - Hurghada

 


 

 

 

 

 

 

2023-2024 Tél Hurghada

Fűtött medencével

rendelkező hoteleink

 

Sunrise Aqua Joy Resort
Titanic Beach Spa & Aquapark
Albatros Blu SPA ( Adult Only +16)