IZMIR

Izmir Törökország harmadik legnagyobb városa és Isztambul után a második legnagyobb kikötője. A város İzmir tartomány székhelye, az İzmiri főegyházmegye érseki székvárosa, az Égei-tenger partján, az İzmiri öbölben fekszik.

A várost „Nyugat İzmirének” és az „Égei-tenger gyöngyének” is nevezik. A település központi tere a Cumhuriyet tér, ahol Mustafa Kemal Atatürk szobra áll. Izmirben olyan hírességek látták meg a napvilágot, mint az ország „kis verebe” (minik serçe), Sezen Aksu énekesnő.

 

Török konyha

A török konyha világhírű, különösen a zöldséges előételek, a sültek, a kebab, nem beszélve az édességekről. Megeshet azonban, hogy aki nincs hozzászokva, kicsit olajosnak vagy nehéznek talál bizonyos ételeket, ezért érdemes kis adagokban fogyasztani az ételt, különösen a nagy melegben. A hagyományos paradicsomos és zöldséges levesek, a töltött zöldségek (dolma, szárma), a házi tészták, sült zöldségek, hidegtálak, a sokféle húsétel és a több száz édesség mindenképpen kipróbálásra érdemes.

 

Italok

Számtalan helyi alkoholos- és üdítőitalt próbálhatnak ki a nyaralásuk alatt. A legjellegzetesebb a török rövidital, a raki, egy 42%-os alkoholtartalmú ánizs-szőlő pálinka. A legnépszerűbb sör az Efes Pilsen, a leghíresebb borok pedig Kappadókiából és Pamukkale környékéről származnak. A friss gyümölcslevek mellett kóstolják meg az Ayran-t, ami egy sós joghurt ital, kiváló szomjoltó, különösen jéggel szervírozva. Nagyon egészséges és régtől fogva ismeretes az Ayran vérnyomásszabályzó hatása. A hagyományos fekete tea és az almatea a legnépszerűbb ital napközben, vásárlókat, vendégeket is szívesen kínálnak ezzel.