Éghajlat

 Szubtrúpusi

Hivatalos fizetőeszköz

 egyiptomi font (LE)

váltópénz: piaszter (PT)

+1 óra időeltolódás

(az év nagy részében)

 

 

 

 

 

SHARM EL SHEIKH

 

 


 


 

A Sínai-félsziget déli részén fekvő Sharm El Sheikh a Vörös-tenger egyik legszebb üdülőhelye. Itt található a világ második legnagyobb korallzátonya, így Sharm El Sheikh és Dahab térségének rendkívül változatos víz alatti élővilága az idelátogatónak felejthetetlen élményeket nyújtanak. A sivatag, a Sínai-hegyek vonulatai teveháton vagy jeeppel szervezett szafarikkal fedezhetők fel. Különleges élményt jelent a gyalogtúra a Mózes-hegyre, vagy az ősi Szent Katalin kolostor megtekintése. Sharm El Sheikh nyüzsgő központja, a Naama-öböl számtalan éttermével, bárjával, arab kávézóival, üzleteivel a mozgalmasságot kedvelőknek nyújt kikapcsolódást.

 

 

 


 

 

 

UTAZÁSI TIPPEK

 

 


 

 

 

 

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK

Az Egyiptomba történő belépéshez a magyar állampolgároknak vízumra van szüksége (kb. 25 USD/fő), melyet a repülőtéren tudnak megvásárolni. Az útlevélnek a hazautazás napjától számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Sharm El Sheikh esetében létezik az ún. Sinai vízum, mely ingyenes. Ezzel a vízummal azonban a turisták nem hagyhatják el a Sínai-félsziget területét.  

 

Kérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó be- és kiutazási, valamint vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken vagy az utazási irodákban. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

 

 

 

Luxor & Kairó

Amennyiben a nyaralás során szeretnének Kairóba, vagy Luxorba látogatni, érdemes belépéskor megvásárolni a hagyományos egyiptomi vízumot. 

Azokhoz a kirándulásokhoz, melyek a Sinai-félszigetet nem hagyják el, elégséges az ingyenes vízum. Az egyéb fakultatív programhoz elegendőek a Sharm El Sheikh-i belépésre jogosító dokumentumok.

 

 

ÖLTÖZET

Nincs ruházatbeli megkötés. Az arab országok nagy részében a muzulmán vallású hölgyek öltözködési stílusa eltér az otthon megszokott viselettől. Legtöbben hosszú ruhát hordanak, a hajukat pedig eltakarják. Javasoljuk, hogy a városban és a kirándulásokon a hölgyek kerüljék a túlságosan kivágott és túl rövid ruhák viselését.

 

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK

Egyiptomban a helyi víz nem alkalmas fogyasztásra.  Fogmosáshoz is az ásványvizet javasoljuk. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

 

ÉTELEK ÉS ITALOK

Az iszlám vallás egyik fontos megkötése, hogy a sertés húsát tilos fogyasztani, ezért ne lepődjenek meg, ha a szállodában vagy az utcán nem jutnak sertésből készült ételekhez. A muzulmán országokban alkoholos italokat nem fogyasztanak. Szeszes italokat élelmiszerüzletekben  nem  árusítanak,  csak  Duty  Free  boltokban.  A  helyi  kávézók  nem  szolgálnak  fel  alkohol tartalmú italokat. Alkoholt csak a szórakozóhelyeken és a hotelek bárjaiban lehet fogyasztani.

 

FÉNYKÉPEZÉS

Javasoljuk, nagyon körültekintően tájékozódjanak arról, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor ezt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.

 

VALUTAVÁLTÁS,  BANKAUTOMATA:

Városi  taxik:  Mindig  ki  kell  alkudni  a  viteldíjat  beszállás  előtt.  Ne  feledjék  tisztázni  a  pontos fuvarhelyszínt, a pénznemet és hogy az ár egy taxira, és nem személyenként értendő! Fizetni kiszállás után kell. Mikrobuszok:  városban  közlekedő  12  személyes  Toyota  mikrobuszok,  melyek  szintén  leintésre  állnak  meg.  A helyiek által közkedvelt fuvarozási forma. Beszállás előtt meg kell kérdezni a sofőrt, hogy merre megy, mert nem biztos, hogy az útvonala érinti az általunk kívánt helyszínt. Az árat a sofőr szabja meg, az út hosszától függően. A megadott ár 1 személyre értendő. Kérjük a gyalogosokat, hogy körültekintően közlekedjenek! Nem javasoljuk a kerékpár, motor és autó bérlését, mert a helyi közlekedési morál nagyban eltér az otthoni gyakorlattól!

 

KÖZLEKEDÉS:

A  legtöbb  szállodában  van  pénzváltási lehetőség, ahol ugyanúgy váltanak, akárcsak az utcai bankokban és pénzváltókban. Hurghadán és a hotelekben elfogadják a US-Dollárt és az Eurót is fizetőeszközként. Előfordul, hogy a bazárosok helyi pénzzel pótolják ki a visszajárót. Pénzvisszaváltás csak a repülőtéren lehetséges. 100 LE-ig engedélyezett az egyiptomi font kivitele az országból. Az automaták által kiadott pénzegység az egyiptomi font. A hotelekben és a boltok többségében kártyával  is  lehet  fizetni.  Az  automatából  való  pénzfelvétel  és  a  kártyás  fizetés  esetén  általában  5%-os  helyi kezelési  költséget  számolnak  fel.  A  magyarországi  bankok  az  esetek  többségében  US-Dollár  elszámolásban vonják le a forintot, a zárás napján érvényes árfolyamon, amely nem minden esetben felel meg az Önök által kiszámított  összegnek!  A  helyi  pénzegység  az  EGP  (Egyiptian  Pound,  azaz  egyiptomi  font),  rövidítése:  LE.  A váltópénze a piaszter, 1 LE = 100 PTS (Piaszter).

 

NEM KIVIHETŐ TÁRGYAK

• Kagyló, korall, csiga. A Vörös-tenger élővilága védett, ezért a tengerből vagy a tenger mellől származó tárgyakat az országból kivinni szigorúan tilos! A bőröndöket átvilágítással ellenőrzik a repülőtéren, a műszer kimutatja a legapróbb darabokat is! Abban az esetben, ha boltban vásárolnak tárgyat ezekből az anyagokból, pecséttel ellátott, hivatalos számlát kell kapniuk a kereskedőtől. A számlán szerepeljen: a cég neve, elérhetőségei, tétel megnevezése, mennyisége és ára, a cég pecsétje.)

• Élő állatok

• Kitömött állatok

 


 

 

Kiváló közbiztonság

Többfajta közlekedési eszköz

A borravaló mértéke 10-15%

 

 

 


 

 

 

Egyiptom több mint 100 milliós népességével a legnépesebb arab ország, a harmadik legnépesebb Afrikában és a kilencedik Ázsiában. A népesség nagy része a Nílus partján és a Nílus-deltában él, ami az ország területének töredéke, és itt találhatók a termőföldek is. Az ország többi részét túlnyomórészt a gyéren lakott Szahara sivatag borítja.

Egyiptomban a leghíresebbek az ókori birodalom monumentális épületei, ilyenek például a gízai piramisok, a nagy szfinx és a karnaki templom, a romvárosok, mint Memphisz, Théba és Ahet-Aton, illetve a temetők, például a Királyok völgye és a Királynék völgye, valamint az ezekhez kapcsolódó Dejr el-Bahari. Mindezek mellett említésre méltók az ország középkori emlékei is, úgy mint az Ibn Túlún-mecset vagy az Azhar-komplexum. Ezek az emlékek nemcsak gazdagságukkal, kidolgozottságukkal, hanem az ókori emlékekhez hasonlóan monumentalitásukkal is kiemelkedő értéknek számítanak: az iszlám Kairó 1979 óta több más óegyiptomi műemlék mellett az UNESCO világörökség része.

 

 

 

 

Egyiptom gazdasága az egyik legváltozatosabb a Közel-Keleten, mert az olyan ágazatok, mint a mezőgazdaság, az ipar, a turizmus és a szolgáltatás nagyjából azonos termelési szinten állnak. Az országot azon államok közé sorolják, melyek az elkövetkező évtizedekben a világgazdaság nagyhatalmaivá válhatnak, ehhez azonban olyan akadályokat kell elhárítani, mint a túlnépesedés és a vízhiány. Ennek érdekében számos reformot készített elő vagy vezetett már be a vezetés 2014 óta, többek között megkezdték egy új adminisztratív főváros építését, a mezőgazdaság modernizálását, a megújuló energiaforrások kihasználtságának növelését, valamint határozott lépéseket tettek a születésszabályozás széles körű bevezetésére.

 

 

 

1) A személyes méltóság, a tisztesség és a jó hírnév a legfontosabb dolgok közé tartozik.

2) Az embereket általában a keresztnevükkel szokták megszólítani, amelyet gyakran valamilyen cím vagy titulus előz meg. Egyedül név szerint megszólítani valakit udvariatlan dolog.

3) Az illemtan egyik fontos szabálya a vendégekkel való szívélyes és vendégszerető bánásmód.

4) Az egyének szűkebb csoportjuknak vagy családjuknak vannak alárendelve. A család adja meg társadalmi azonosságtudatukat.

5) A hagyománytisztelő arabok mindkét lábukat a földön tartják; ültükben nem keresztezik a lábukat. Valakinek a lábára mutogatni agresszivitást jelent.

6) A lábbeliket általában az ajtó előtt leveszik.

7) Az egyiptomiak erősen fatalisták, s úgy gondolják, hogy sorsuk Allah kezében van. Ezért elfogadják a dolgokat úgy, ahogy vannak, többnyire nem próbálnak rajtuk változtatni.

8) A muszlimok nem esznek disznóhúst és nem fogyasztanak alkoholt.

9) Az egyiptomiak kifejezésmódja nyomatékos és hangos. Üzleti tárgyalás közben sem ritka a kiabálás, a hangos beszéd.

10) Ha egy egyiptomi megfogja valakinek a kezét, az a barátság jele. Az arab férfiak gyakran kézen fogva sétálnak.

11) Az arabok kedvelik a kávé mellett folytatott hosszas beszélgetéseket. Kedvelik a túlzásokat, a költői szófordulatokat és az érzelemkitörést.

12) Az egyneműek közelebb állnak egymáshoz beszélgetés közben, mint a nyugatiak és gyakran meg is érintik egymást. Az ellenkező neműek viszont távolabb állnak egymástól, mint a nyugatiak.

 

 

 

 

1) Egy férfi és nő (akár házasok, akár nem) nem érinthetik meg egymást mások előtt.

2) Ne érdeklődjünk partnerünk feleségének vagy lányának egészsége felől. Ezzel szemben jó beszélgetési témák lehetnek a kosárlabda, az egyiptomi táblajáték, az ókori történelem és mai egyiptomi tudományos eredmények.

3) Ne említsük Izraelt és a Közel-Kelet problematikáját.

4) Bár az egyiptomiak gúnyolódhatnak magukon, a nem egyiptomitól nem tűrik el az effajta humorizálást.

5) Ha egyiptomi családnál étkezünk virágot vagy édességet vigyünk magunkkal, soha ne alkoholt. Egy kis maradékot hagyjunk a tányérunkon, jelezve ezzel, hogy eleget ettünk. A tiszta, üresen hagyott tányér azt jelzi, hogy éhesek maradtunk. Sértésnek vehetik továbbá, ha megsózzuk az ételt.

6) A bal kéz a személyes higiénia műveleteinek elvégzéséhez van fenntartva, ezért tisztátalan. Ne használjuk a bal kezünket étkezéshez vagy gesztikulálásra.

 


 

Ajánlataink - Sharm El Sheikh