ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK TÖRÖKORSZÁG

 

IDŐELTOLÓDÁS: a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva +1 óra.

TÖRÖKORSZÁG  ALAPTERÜLETE: 780.000 km2

TÖRÖKORSZÁG LAKOSSÁGA: kb. 70 millió fő

FŐVÁROS: Ankara, de a legnagyobb város Isztambul (kb. 12 millió lakos)

HIVATALOS NYELV: török. A turistaközpontokban általában beszélnek angolul, németül vagy oroszul.

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: török líra (TL), váltópénze a kurus (Kr), melynek címletei: 0papírpénz: 5TL, 10TL, 20TL, 50, 100T; érmék: 5Kr, 10Kr, 25Kr, 50Kr, 1TL

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: A hálózati feszültség 220 V, hasonlóan a Magyarországon találhatóhoz, így az otthonról hozott elektromos berendezések könnyen használhatók.

TELEFONHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA/MAGYARORSZÁGRÓL: Magyarország a 0036 vagy +36 , Törökország a 0090 vagy +90 előhívószám tárcsázásával hívható.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK: Rendőrség: 115, Mentők: 112, Tűzoltóság: 110, Nemzetközi segélyhívószám: 112

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Magyar állampolgárságú Utasaink részére érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal lehet belépni. Az útlevélnek a hazautazás napjától számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A török állam az útlevél érvényességét szigorúan ellenőrzi. A gyermekek számára külön útlevél szükséges. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

ÉGHAJLAT: A Földközi-tenger partján szubtrópusi mediterrán az éghajlat, más részeken területeként változó.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK: Bár hivatalosan a török csapvíz iható, mégis a meleg és az otthonitól eltérő baktériumok miatt tanácsos, ha az érzékeny gyomrúak és a gyerekek kerülik annak fogyasztását. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

GYÓGYSZERTÁR: Törökül a gyógyszertár neve ECZANE, amely általában a központban több helyen is megtalálható. Nappal: 09:00-19:00 között vannak nyitva, éjjel pedig ügyeletes gyógyszertár áll rendelkezésre.

VALUTAVÁLTÁS: Bankok nyitva tartása: 8:30-12:00 és 13:30 – 17:00 között. Pénzváltás mind a bankokban, mind a magán pénzváltóknál lehetséges, az utóbbit „Change” vagy „Döviz” felirattal jelölik. A USD és az EUR a legáltalánosabban elfogadott külföldi fizetőeszköz akár a boltokban is. Az ismert hitelkártyákat sok szállodában elfogadják, de éttermekben és üzletekben csak az elegánsabb helyeken használhatóak. Bank automaták mindenfele fellelhetőek.

BORRAVALÓ: Törökországban nem kötelező, de szokás borravalót adni, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással. Bizonyos éttermek már a számlán feltüntetik a szervízdíjat, mások nem, érdemes tehát ellenőrizni a számlát borravaló adása előtt. Nagyra értékelik, ha a hotelszemélyzetnek, idegenvezetőknek, és a sofőröknek borravalót adnak.

ÖLTÖZKÖDÉS: Nyári, kellemes viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni. A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes – lapos sarkú cipőket.

KÖZBIZTONSÁG: Törökországban a turisták által látogatott területeken általában jó a közbiztonság, de mindig fokozottan figyeljenek értékeikre, főként, ha városokba vagy bazárba látogatnak el. Kérjük, a szállodákban használják a széfeket, a saját biztonságuk érdekében.

KÖZLEKEDÉS: Többféle tömegközlekedési lehetőség kínálkozik szállodájuk és a környező települések között. Rendszeres minibusz-járatok (dolmus) indulnak a városközpontokból. Ezekre útközben a főútvonalak mentén bárhol fel lehet szállni. Taxi a nap minden időszakában rendelkezésre áll, a taxióra állása szerint számláznak (éjszaka dupla tarifa érvényes).