ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK ÉSZAK-CIPRUSRÓL

 

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarországhoz képest +1 óra

ÉSZAK-CIPRUS ALAPTERÜLETE: 3 355 km2, de ebből mindössze 55000 km2  (5.5%) lakható

ÉSZAK-CIPRUS LAKOSSÁG: Kb. 300.000 fő

ÁLLAMFORMA: Köztársaság

FŐVÁROS: Lefkosa (Nicosia)

HIVATALOS NYELV: Török, de a turisták által látogatott helyeken beszélnek általában angolul

PÉNZNEM: török líra (TRY)

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: A hálózati feszültség 220/240 V, a konnektorok 3-ágú dugvillával működnek, ezért adapterre van szükség a használatukhoz, amelyeket pár líráért meg lehet vásárolni az üzletekben, vagy hirtelen szükség esetén a szállodák recepciói is tudnak segítséget nyújtani.

TELEFONHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA/MAGYARORSZÁGRÓL: Magyarország a 0036 vagy +36, Észak-Ciprus a 0090 vagy +90 előhívószám tárcsázásával hívható.

MOBILTELEFONOK HASZNÁLATA: A mobiltelefon hálózat kiépített, a tarifákról és feltételekről a hazai szolgáltatók tudnak bővebb tájékoztatást adni.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK: Rendőrség: 155, Mentők: 122, Tűzoltóság: 199, Nemzetközi segélyhívószám: 112

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK: Magyar állampolgárságú Utasaink részére útlevél, mely a kiutazás napjától számítva min. 180 napig érvényes, vagy a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány szükséges. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

KÖZLEKEDÉS: Rendszeres minibusz- járatok (dolmus) indulnak a városközpontokból. Ezekre útközben a főútvonalak mentén bárhol fel lehet szállni. Taxi a nap minden időszakában rendelkezésre áll, a taxióra szerint számláznak (éjszaka felárral működnek).

FÉNYKÉPEZÉS: Tilos a katonák és katonai létesítmények fényképezése, illetve a vallási tradíciók miatt a nők fotózása. A Magyar Konzuli Szolgálat információja szerint: „A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók – nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket.”

IDŐJÁRÁS: mediterrán éghajlat

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK: Bár hivatalosan a csapvíz iható, mégis a meleg és az otthonitól eltérő baktériumok miatt tanácsos, ha az érzékeny gyomrúak és a gyerekek kerülik annak fogyasztását. Vásároljanak palackozott vizet, mely a szállodákban, élelmiszerüzletekben is kaphatók. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

VALUTAVÁLTÁS, BANK: Bank nyitvatartás 8:30-13:30 között. Pénzváltás a legtöbb szállodában, a bankokban és a magán pénzváltóknál lehetséges, az utóbbit „Change” vagy „Döviz” felirattal jelölik. A USD és az EUR a legáltalánosabban használt külföldi fizetőeszköz, amit a legtöbb szálloda recepcióján és a nagyobb üzletekben és éttermekben elfogadnak. Az ismert hitelkártyákat sok szállodában elfogadják, de éttermekben és üzletekben csak az elegánsabb helyeken használhatók. Bank automaták mindenfele fellelhetők.

BORRAVALÓ: Észak-Cipruson nem kötelező, de szokás borravalót adni, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással. Bizonyos éttermek már a számlán feltüntetik a szervízdíjat, mások nem, érdemes tehát ellenőrizni a számlát borravaló adása előtt. Nagyra értékelik, ha a hotelszemélyzetnek, idegenvezetőknek, és a sofőröknek borravalót adnak.

HIVATALOS ÜNNEPEK:      Február 13., a függetlenség napja, nemzeti ünnep