Kihagyhatatlan ajánlatok

2024-ben is!

 

 


 

SunGarancia csomagok

 

 A Sun Garancia termékünkkel, a mai világban végbemenő folyamatos változások, áremelkedések izgalmától szeretnénk megkímélni Utasainkat.

Amennyiben az Utasok a foglalás rögzítését követő 5 napon belül a 40% előleggel együtt megfizetik a Sun Garancia csomag teljes díját, úgy garanciát vállalunk arra, hogy a későbbiekben a foglalásra nem alkalmazunk ármódosítást.

 

 

A Sun Garancia csomag ára és feltételei:

 

1, 500.000Ft /Szoba összeg alatt: 29.000Ft/szoba

2, 500.001Ft - 1.000.000Ft /Szoba összegek között: 49.000Ft/szoba

3, 1.000.001Ft - 1.500.000Ft /Szoba összegek között: 69.000Ft/szoba

4, 1.500.001Ft - 2.500.000Ft /Szoba összegek között: 99.000Ft/szoba

 

A „/Szoba” jelzés a csomagárra értendő (repülőjegy+szállás+ellátás).

 

 

 

 


 

Ajánlataink - Bulgária

 


 

 

 

 

2024-ES SLÁGER HOTELEINK

BULGÁRIÁBAN

 

 

 

 

Éghajlat

Túlnyomóan kontinentális, mediterrán jellegű déli részekkel

Alapterület

110 993 km2

+1 óra

időeltolódás

 

 

Hivatalos fizetőeszköz

bolgár leva (BGN)

Főváros

Szófia

 

 


 

 

 

BULGÁRIA

Mindent átszövő történelem 

 

 


 


 

 

Az ország gazdag történelmi öröksége, izgalmas és gyönyörű tájai, valamint kellemes, homokos tengerpartja évről-évre egyre több turistát vonz. Országszerte találhatók régészeti ásatások, ókori városmaradványok. Világörökségi védelmet élvező természeti szépségei: Pirin Nemzeti Park, Srebarna Rezervátum – mindkettő gazdag növény- és állatvilága, csodálatos természeti szépsége miatt nyerte el a védettséget. Trák sírokat találhatunk Sveshtari és Kazanlak közelében, de izgalmas látnivaló Ivanovo sziklába vájt templomai és kolostorai is. Az ország egyik jelképe a Madara- hegység sziklába vésett lovasa, melyet a kisebb pénzérméken is láthatunk. A hegyekben bújik meg Bulgária leghíresebb és egyik legszebb látnivalója, a 10. században alapított Rila- kolostor. Ez az elmúlt századokban nem csupán a vallás, de a bolgár tradíciók és nyelv őrzője és védelmezője is volt.

 

 

 

 

UTAZÁSI TIPPEK

 

 


 

 

Valutaváltás

Érdemes odafigyelni a pénzváltásnál, ugyanis a tengerparti üdülőhelyeken sokszor a banki árfolyamnál lényegesen rosszabbul váltják át a pénzt. Ezért célszerű inkább bankban pénzt váltani, de amennyiben erre nincs lehetőség, mindenképp meg kell győződni arról, hogy az árfolyam megfelelő-e.

 

Öltözet

Kellemes, nyári viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni.

A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes, lapos sarkú cipőket.

 

Egészségügyi előírások

A csapvíz fogyasztását nem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán.

(www.oltokozpont.hu)

 

 

 

 


 

Magyarországéhoz hasonló

közbiztonság

A beutazáshoz elegendő a személyi igazolvány*

(a magyar állampolgárok számára)

A borravaló a teljes összeg 10%-a

(a számla tartalmazza)

 

 

 

 

ÜDÜLŐHELYEK

 

 


 

 

A víz sótartalma lényegesen kevesebb a Földközi-tengerének (kb. a fele). A strandokat finom, aranyszínű homok borítja. A vízben veszélyes ragadozók és állatok nincsenek. Fürdőpapucs használata nem szükséges. A víz lassan mélyül és csak enyhén sós, ezért nem szükséges minden fürdés után zuhanyozni. A strandokon elhelyezett napernyőkért és nyugágyakért minden esetben fizetni kell (kb. 8 leva/eszköz/nap).

 

 

 

Nem hiába a hírnév


 

A 8 km hosszú és 150 m széles, sekély, finomhomokos Napos-part kitűnő vízminőségével egy igazi családi és gyermek üdülőközpont. A központban, a parti sétány és a sétáló utcák mentén számos bevásárlási és szórakozási lehetőség, valamint étterem és bár várja a változatos nyaralásra vágyó vendégeket. Napos-parton nincsenek utcanevek, így legkönnyebben az ismertebb szállodákhoz viszonyítva lehet tájékozódni. Az abszolút központnak a Hotel Kubánnál kezdődő sétálóutca számít.

 

 

 

 

A szigetváros

 


 

Hatalmas kiterjedésű mezők és szőlőskertek várják az idelátogatókat. A kis, festői Pomorie egy félszigeten fekszik, gyümölcsöskertekkel és szőlőhegyekkel körülvéve. A közelben fekszik egy kis tó, amelyben gyógyhatású Liman-hab található, melyet különböző gyógykezelésekhez használnak.

 

 

 

 

Festői szépség

 


 

A város Burgasztól 30 km-re, délre fekszik. A legrégebbi Fekete-tengeri várost a görögök i.e. 610-ben, Apoloniának keresztelve alapították. A várost később a rómaiak lerombolták. A 18. századi bolgár felvilágosodás korszaka hozza el második felvirágzását. Itt kerül megrendezésre minden év szeptember elején az Apollónia művészeti programsorozat. Szozopol festőien szép, és a 18-19. század hangulatát idéző óvárosi része, a bolgár tengerpart egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. Közelben található a festői szépségű Ropotamo folyó deltája.

 

 

 

 

Ókori város a Fekete-tenger partján

 


 

A Fekete-tenger partján, egy félszigeten található ókori várost nyáron turisták hadai lepik el. Az egyik legnépszerűbb nyaralóhely, a Napos-part, a várostól északra található, így nem csoda, hogy a 3000 évnyi történelmet bemutató Neszebár igen kedvelt az utazók körében. A trákok által alapított városban jártak a görögök, rómaiak, bizánciak, törökök – és minden korszak emléke fellelhető itt. Az i.sz. 680-tól a Bizánci Birodalom püspöki székhelye volt. A városfalon belül megcsodálhatjuk a hagyományos faházakat, és összesen mintegy 40 templomot is. A régi város valóságos kis ékszerdoboz: 1993 óta szerepel az UNESCO világörökség védelmi listáján. A szűk, keskeny utcákra autóval tilos behajtani, így gyalogosan kell bejárni a főbb látnivalókat: szélmalom, bizánci kapubástyák, Eleuszi Szűz Mária templomának romjai, Keresztelő Szent János templom, Mihály és Gábriel arkangyal temploma, Megváltó-templom. A műemlék házak: Szkuliev-ház, Hadzsi -Tranosz-ház, Kjucsuk-ház, Vasziloglu-ház. Sétáljon el Neszebár szállodákkal tarkított újvárosától az óváros romantikus utcácskáiba, ahol megtekintheti a különleges, fából faragott erkélyekkel díszített házakat és pompás homlokzatokat, illetve a kikötőt! Csatlakozzon hajókázással egybekötött városnéző sétáink valamelyikéhez!

 

 

 

 

LÁTNIVALÓK

 

 


 

 

    

Szófia


 

A nyaralók hada általában elkerüli az ország nyugati részén fekvő fővárost. Szófiát az i.e. VII. században a trákok alapították. A helyszínválasztás oka egy forrás volt, mely még napjainkban is ad vizet. Itt találhatóak az ország főbb intézményei, egyetemei, de Szófia az üzleti és kulturális élet központja is. Híres látnivalója az Alekszander Nyevszkij katedrális, mely a főváros legnagyobb temploma. A kívül-belül pazar, neobizánci stílusú katedrális 76 méter hosszú, 53 méter széles, és 7 000 ember fér el benne; 52 méter magas templomtornyában 12 harang bújik meg. Belső díszítését Oroszország és Bulgária legjobb művészei készítették. A Banya Bashi mecset a török uralom emléke, ez Szófia egyetlen megmaradt mecsete. A város forrásvizére épült neobizánci fürdőépületet a közelmúltban újították fel – a fürdőközpont mellett a város történetét bemutató múzeumnak is helyet ad.

 

 

 

 

Várna


 

A tengerpart legnagyobb és legnépszerűbb városa, mely méltán érdemelte ki a „Bulgária nyári fővárosa” címet. A város nem csak turisztikailag, de a kereskedelemben, tengerhajózásban is lényeges szerepet tölt be. A tartalmas nyaralást garantálja a tengerpart szépsége és Várna gazdag történelme is. Itt találták a világ legrégibb aranykincsét, mely a régészek szerint az i.e. 5 évezred közepéről származik. Az aranykincs napjainkban a Várnai Régészeti Múzeumban tekinthető meg. A környék tavai, karsztforrásai már az őskor óta vonzzák az embereket.

 

 

    

 

 

 

Veliko Tarnovo


 

A közel kilencvenezer lakosú Veliko Tarnovo Bulgária egyik legszebb városa, középső részén, a Balkán- hegység északi lejtőjén helyezkedik el. Gyakran „A cárok városa” néven említik – nem véletlenül, hiszen ez volt a második bolgár birodalom fővárosa.

 

 

 

 

 

 

Burgasz


 

Üdülőváros, ipari központ és kikötő Bulgáriában, a Fekete-tenger partvidékének legnyugatibb pontján. A legnagyobb és legfontosabb bolgár kikötő, a Fekete-tenger bolgár partszakaszának második legnagyobb városa (Várna után), Bulgária városai közt pedig a negyedik legnagyobb. Az ország keleti részén, a Fekete-tenger nyugati nyúlványa, a Burgaszi-öböl partján fekszik. A város környékén helyezkednek el a Burgaszi-tavak, melyek Bulgária legnagyobb tavai. Nevét először Manuel Phil, bizánci költő említette meg, mint Burgosz vagy görögül Pürgosz, ami tornyot jelent, és a legenda szerint a római utazók tájékozódását segítette valahol a mai kikötő helyén. A várost az ókori görög Apollónia polisz (a mai Szozopol) lakói alapították saját városuk közelében, mint katonai és megfigyelő állomást, Pürgosz néven.

 

 

 

 

 

BULGÁRIA TÖRTÉNELME DIÓHÉJBAN

 

 


 

 

Bulgária Európa egyik legősibb állama, Európa és Ázsia összekötőjeként is szokták emlegetni, melyet történelme, vallása,építészete és konyhája is híven tükröz. A lakosság kb. 85%-a ortodox keresztény vallású, azonban jelentős számban élnek itt iszlám vallásúak is, elsősorban a betelepült törökök körében. Bulgária a Balkán varázslatos helye, ahol a kelet és a nyugat találkozik. Éppen ezért figyelemreméltó kulturális örökségekkel rendelkezik, melyek közel ezer éves múltra tekintenek vissza. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az ország 36 különböző történelmi- és kulturális rezervátuma és több, mint 40.000 emlékműve. Említésre méltók még templomai és kolostorai, melyek igen jó állapotban maradtak fenn az utókor számára. 

Bulgária bővelkedik az UNESCO világörökség részét képező látnivalókkal is, mint például a Szvestariban található trák sírhely, a Madarai Lovas, a Rila kolostor, Neszebár óvárosa, a bioszférás Szrebarna Rezervátum, valamint a Pirini Nemzeti Park. A legtöbb turistát azonban az ország keleti természetes határát képező Fekete-tenger vonzza, mely kb. 378 km hosszan terül el, lassan mélyülő, homokos partszakaszokkal, változatos és szemet gyönyörködtető dombokkal, lankánkkal és kis hegyekkel. 

 

 

 

Kultúrák keveredése

 

A mai Bulgária területén jelentős korai kultúrák találkoztak. Kárpát-medencei kapcsolatai miatt említésre méltó a Vinča–tordosi kultúra. A később itt élő szkítákról a görög írásos feljegyzések tanúskodnak, de emléküket őrzik művészi ötvös tárgyaik is. Később a terület a Római Birodalom, majd a Bizánci Birodalom része lett. A népvándorlás sem kerülte el Bulgáriát, a gótok és a hunok is megfordultak errefelé. Később szláv népcsoportok érkeztek erre a vidékre, de olyan nagy számban, hogy a népesség gerincét a továbbiakban már ők képezték leginkább. A népvándorlás a hunok után is folytatódott. A török nyelvű onogur-bolgárok jöttek Aszparuh kán vezetésével, aki Attila leszármazottjának tartotta magát. Elfoglalták Bizánctól a bolgár földeket, államot szerveztek, amely néhány nemzedék alatt szláv nyelvű és keresztény lett. Ez az állam tagozódott be a korabeli keresztény, feudális Európába. A közben újra megerősödő Bizánc azonban ezt az államalakulatot feldúlta. Bizánc azonban katonai győzelme ellenére kénytelen volt elismerni a tőle független, önálló bolgár egyház létét és továbbra is létezett bolgár arisztokrácia. Az 1100-as évek második felében gyors hanyatlás következett be a birodalomban. Ez vezetett végül ahhoz, hogy magát Bizánc városát is elfoglalták a nyugati keresztesek 1204-ben. Bulgária azonban már ezt megelőzően függetlenedett Bizánctól, Iván Aszen felkelése nyomán. Bulgária rövid időre ismét nagy és erős, kulturálisan is virágzó ország lett, de az összes szomszédjával folytatott, állandó háború és a feudális anarchia felmorzsolta. Az Anatóliából érkező oszmán törökök fokozatosan benyomultak a területre és elfoglalták, még az ősi ellenség, Bizánc végleges eleste előtt. Közel 500 éves török uralom vette kezdetét 1396-ban. A bolgárok elég szomorúan emlékeznek meg e hosszú időszakról, pedig nagy sikerük, hogy ilyen hosszú elnyomás ellenére is megőrizték nyelvüket, vallásukat és kultúrájukat. Ebben igen nagy szerepük volt a kolostoroknak, köztük az Athosz-hegy (ma Görögországban különleges jogállású terület) kolostorainak. Az Oszmán Birodalom válsága igen sokáig tartott, de végül Bulgária függetlenségéhez vezetett. A függetlenség közvetlen oka 1878-ban egy török szempontból vesztes, oroszok elleni háború volt. A második világháború végéig nem szilárdultak meg Bulgária határai. A határviták sorozatos konfliktushoz, háborúkhoz vezettek a szomszédokkal, és mindkét világháborúban a vesztes oldalra állították Bulgáriát. Így az ország északkeleti csücske egy ideig Romániához tartozott. A román királyok akkori nyaralója Balcsik városában található, a Fekete-tenger partján. Bulgária a II. világháború után a szovjet blokkhoz tartozott. A rendszerváltás a többi kelet-európai országgal egy időben, 1990-ben volt, amit itt (is) gazdasági összeomlás követett. A kilábalás későn kezdődött és lassan halad, de mára Bulgária több nemzetközi szervezet, köztük az Európai Unió és a NATO tagja.

 


 

Jellegzetes Nemzeti Ételek és Italok

 


 

 

A helyi ételspecialitások általában sok-sok zöldséggel, báránnyal, hallal és sajttal készülnek. Híresen finom a bolgár joghurt, melyet nem szabad kihagyni a menüből. Jellegzetes levesük a joghurtos, tojásos csirkeleves, a csorba. A bolgár konyha rokonságban áll a szerb, a görög és a török gasztronómiával: ez különösen a húsételek terén vehető észre: a kebapcse roston sült kolbászkái, vagy a kjufte pirított húspogácsái bizony nem csak nevükben hasonlítanak a szomszédos országok ételeire. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal nyakon öntött hagymás-uborkás vegyes salátának – ez utóbbi az ismert sopszka-saláta. Sokszor fordul elő a sültpaprika-saláta és népszerűek a sült padlizsánból készülő ételek is.

 

 

bulgaria_paprika_tiny.jpg